Radikal Gazetesi 13 Temmuz 2002 Radikal Cumartesi Eki

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Hayat değiştiren teknik

Uçaktan ya da depremden korkuyorsunuz, istediğiniz üniversiteye girmek istiyorsunuz... NLP uzmanlarına göre sıkıntılarınız son bulabilir.

13/07/2002

MELİS DANİŞMEND

Hayatınızı zehir eden korkularınızdan 3.5 saat içinde kurtulabileceğinizi söylesek inanır mıydınız? Muhtemelen hayır. Fakat ister inanın ister inanmayın, NLP'nin bunu mümkün kıldığı söyleniyor. Neuro Linguistic Programming'in kısaltılmışı olan NLP'nin iddiası şu: Yaşadığınız dünyayı ve bu dünyadaki her anı yönetebilirsiniz. Ya da 49 yaşındaki NLP uzmanı Cengiz Eren'in tanımıyla "Konfeksiyon giyinebilirsiniz, butikten giyinebilirsiniz, terziden giyinebilirsiniz. Bir de giysinizi kendiniz üretebilirsiniz." İnsanın kaynaklarının farkına varmasını sağlayan bu teknikler, dışarıdan bakıldığında soru işaretleri, içeri girildiğinde ise çözümler barındırıyor. NLP'ye gidenler, uçak ve deprem korkularının, gelecekle ilgili plan yapamama sıkıntılarının yok olduğunu söylüyorlar.
Nasıl bu işe merak sardınız? Sizin de korkularınız mı vardı?
Hayır. Ben tenis oynuyorum. İngiliz bir arkadaşım bana NLP'yle ilgili bir kitap hediye etti. Bu yöntemleri uygulayarak 14 tane kupa aldım teniste. Konu ilgimi çekti ve başka kitaplar okudum. Sonra da Amerika'ya eğitimini almaya gittim. Bu modeli oluşturan iki kişiden biri olan Richard Bandler'dan sertifika aldım.
Kaç senedir bu işi yapıyorsunuz?
Profesyonel olarak 98'den beri.
Peki amacınız, yapmaya çalıştığınız şey nedir?
NLP'deki temel iddia şu: Yaşadığınız dünyayı ve her anı yönetebilirsiniz. Burada tedavi söz konusu değil. Hayatımızı nasıl yöneteceğimiz konusunda bilgiler aktarılıyor. Duygu, kelime ve cümlelerimizin, kaynaklarımızın farkına varmamız sağlanıyor. Farkında olduğumuz ve farkında olmadığımız aklımız var. Amaç farkında olduğumuz aklımızı sadece yeni şeyler öğrenmek için kullanmak. Geçmişinizde var olan kötü tecrübeleri ortadan kaldırırsanız kendinizi kötü hissetmezsiniz.
Bir psikologtan daha farklı ne vaat ediyorsunuz?
Gerçekten kişinin kendisi için yaşamaya başlamasını öğretiyoruz.
Peki psikologlar nasıl bakıyor NLP'ye?
Kişileri daha kolay tedavi edebilmeleri için psikologların da NLP öğrenmeleri gerekiyor. NLP bilen psikologlar çok daha başarılı oluyorlar.
Tel: 0216 464 17 27
http://www.erenlp.com

NLP'YE GİDENLER ANLATIYOR
Murat Çelikkan (Gazeteci)
"Seyahate çıkmadan yaklaşık 24 ya da 48 saat önce uçak korkum başlıyordu. Uykularım kaçıyordu. Uçağa her binişimde, bunun son olacağı düşüncesiyle yolculuk ediyordum. Mideme kramplar giriyor, biri ayağa kalktığında uçağın dengesi bozulacak diye sinirlerim bozuluyordu ve sürekli motor sesi dinliyordum. Bir tek, okyanus aşırı yolculuklarda böyle olmuyordu.
Cengiz Eren askerlikten beri arkadaşım. Çok yakın bir arkadaşımın NLP'yle deprem korkusunu yendiğine şahit oldum. İnanmadım böyle bir şeye. Fakat sonuç olarak kaybedeceğim sadece 3.5 saat diye merakımdan gittim. Bir işe yaramazsa hiç değilse haberini yaparım diye düşünerek... Fakat işe yaradı. Uçak korkusunun altından bambaşka bir şey çıktı. Artık yolculuk öncesi gerilmiyorum. Fırtınada Mersin'e uçtum. Uzun yolculuklarda ise sadece sıkılıyorum."
Soner Arıca (Sanatçı)
"Aşırı duygusal, romantik tarafımı dengelemek için NLP'ye gittim. Sevdiğim şeylerden kolay kopamayan bir insanım. Hem kendimle hem de hayatla ilgili olaylardan çok fazla etkileniyordum. NLP'yi bir dergide okudum ardından konuyla ilgili kitaplar okudum. Öğrendikten sonra neyi niye yaptığımı, niye yapamadığımı anladım. Bu anlamda her türlü performansa etkisi olduğunu düşünüyorum. Artık seçimlerimin kendime ait olduğunu biliyorum."
Deniz Alphan (Milliyet Ekler Yayın Yönetmeni)
"Uzun zamandır uçak korkum vardı. Eskiden korkmazdım fakat bir gün İzmir'e giderken uçak iyice yana yattı, hostes düştü. Çok korktum ve bu korku giderek arttı. Uçağa bineceğim zaman ya içki içiyordum ya da yatıştırıcı alıyordum. Seyahat günü yaklaştıkça 'Keşke ertelense,' diye düşünüyordum. Bir ülkeye gittiğim vakit, geçirdiğim zaman zehir olurdu çünkü nasıl döneceğimi düşünürdüm.
Bir gün Murat Çelikkan'la yemek yerken, laf arasında 'Ben artık korkmuyorum,' dedi. Ne olduğunu bile sormadan bahsettiği kişinin telefon numarasını aldım. Psikolog mudur, büyücü müdür, kurşun mu döküyor... O kadar çaresizdim ki, hiç sormadan aradım.
3.5 saat süren bir seans. Ne tür korkularınız olduğunu, korkunun renkli mi, kokulu mu olduğunu soruyor, Eren. NLP'den sonra Japonya'ya gittim. Herkes uçmanın tadını çıkarırken ben zangır zangır titrerdim. Artık ben de tadını çıkarıyorum."
Hamdiye Baran (NLP uzmanı)
"Aslında deprem korkum hep vardı. Ama 17 Ağustos'tan sonra çok şiddetlendi ve bu şehirde yaşayamaz hale geldim. İkide bir yurtdışına ya da başka şehirlere kaçıyordum. Sonunda korkum o kadar arttı ki Amerika'ya kaçtık. 9 ay içinde bir sürü doktora gittim, ilaçlar aldım ama işe yaramadı. Sonunda bir arkadaşım beni Cengiz Eren'e yolladı. Cuma günü gittim, cumartesi günü hiçbir şeyim kalmamıştı. Arkasından konuyla ilgili kitaplar okudum. Ve Richard Bandler'ın İskoçya'daki seminerine katılıp sertifika aldım."
Ahmet Dalyancıgil (Chicco Türkiye Genel Müdürü)
"Biz şirket olarak, daha etkin iletişim kurabilmek ve ekibimizin birbirini daha iyi tanıyabilmesi amacıyla NLP Değişim ve
İletişim Semineri'ne katıldık. İki günlük bir programdı. Şirket için etkili oldu. Herkes kaynaklarının daha çok farkına vardı. Motivasyonumuz arttı. İş yaşantısında öğrendiklerinizi hemen uygulamak çok kolay değil ama bizim için bir başlangıç noktası oldu."

Kabus: Uçak korkusu
Uçak korkusu, altında neleri barındırıyor?
Farkında olduğumuz ve farkında olmadığımız aklımız var. Farkında olduğumuz aklımızla o anda ilgilendiğimiz içerikleri takip edebiliyoruz. Bu 5-9 arasında bir rakamla sınırlı. Daha fazla bilgi geldiğinde farkında
olduğumuz aklımız karışıyor ve karıştıran içerik neyse beynimizde benzer içerikte kayıtların hepsi yukarıya çıkıyor. Bu kayıtlar kötü kayıtlarsa kendimizi kötü hissediyoruz. Örneğin, uçağın kalkışı sırasında çok fazla gürültü var. Hostesin konuşmaları, kemer, vs. Bunlar aşırı bilgiler. Farkında olduğu aklı karışıyor insanın. Farkında olmadığı aklındaki sorunlar
yüzeye çıkıyor. Uçak korkusu diyoruz ama aslında değil. Çoğunlukla bu sorunlar kendi hayatımızı yönetemediğimiz, yönetimi başkalarına devrettiğimiz durumlarda çıkıyor, ki uçakta bu teslimiyet çok net. Bir de uçak korkusu gazetecilerde daha sık görülüyor.
Neden?
Gazetecilerin temel amacı izlemek ve duygusal  bir bağ kurmadan olaylar hakkında bilgi aktarmak. Olaylarla duygusal bağlantı kurmamak için farkında olmadan ikiye bölünüyorlar. Biz buna NLP'de 'ayrışma' diyoruz. Farkında olmadan meslek davranışını kendi hayatına aktarıyor. Hayatı acı çekmeden yaşamaya devam ediyor. Çekmediğini düşündüğü fakat vücudunun çektiği acılar uçak korkusu olarak ortaya çıkıyor. İzleyicilikten aktör haline geldiği durumlarda bu bütünleşme gerçekleşiyor. Siz diyelim bir trafik kazasını görüyorsunuz. Habere yöneliyorsunuz ama algılarınızda çektiğiniz acılar var. Herkes bu tür haberler yapmıyor ama...
Bu daha çok acılı olayları takip eden, daha doğrusu iyi gazetecilerde ortaya çıkan bir sorun.
Biz kötü gazeteci miyiz?
Hayır ama sizin de uçak korkunuz varsa hayatınızın herhangi bir noktasında bir bölünme yaşıyorsunuz. Belki gazeteciliği seçme nedeniniz de böyle bir bölünme.

 

TOP