NLP Teknikleri ve Mindfulness

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

NLP ve Mindfulness NLP Uzmanı Cengiz ErenNLP ve Mindfulness

NLP tekniklerinin en önemli yapıtaşlarından biri Milton Eriksson'un dil motiflerinin ve dili nasıl kullandığının çözülmüş olmasıdır. Dilin ne kadar önemli bir araç olduğunu da anlatır, bu çalışmalar.

NLP teknikleri daha önceki yazılarımızda anlattığımız gibi bir çok yeni isimle kullanılmaya başladı. Farkındalık ve düşüncelerin farkında olarak yönlendirilmesini sağlayan Mindfulness de bunlardan biri.

Mindfulness farkında olarak anda kalmayı ve durumu kabul etmeyi sağlamaya çalışan bir yönetme olup NLP tekniklerininin yoğun olarak kullanıldığı bir alandır aynı zamanda.  Her ne kadar Mindfulness adı verilse de, eğitimlerinde yoğun hipnoz teknikleri kullanılmaktadır. Hipnoz teknikleri yoga derslerinde de yoğun olarak kullanılmakta ama kimse bunun hipnoz olduğunu anlammaakta ve verilen emirleri  ve komutları yerine getirmeye çalışmaktadır.

Anda kalmak ve o an yaşananları kendi gerçeklikleri ile algılamak ve sorgulamaları durdurmak, Mindfulness'de istenen sonuç sayılabilir. NLP teknikleri ile meditasyonun birleştirilmesinden olan uygulama belirli durum ve zamanda işe yarıyor olsa bile, uzun dönemde yaşanan sorunlar tekrar etmeye devam edecektir.

Farkındalık

Farkındalık ise, belirli süreçlerde önem kazanmaktadır. Bunlardan en önemlisi kendimizi korumak için farkındalık gereklidir ve değişen durumlarda analog olarak devam etmelidir. İkincisi ise öğrenme süreçlerinde farkındalık gerekecektir. Bunun dışındaki durumlarda farkındalık farkında olmadan ayrışmaya neden olabilir. “Farkındaysanız dışındasınız” cümlesi bunu güzel anlatmaktadır.

Ayrışma ise kendinizi izlemeyi sağlayabilirse de, kişinin kendi yaşadıkları başkası yaşamış gibi algılanmasını sağlayacak ve kaynakların kullanılmasını engelleyecektir. Stresten kurtulmaya çalışırken kişi kendi kaynaklarından da giderek uzaklaşacaktır.

Geçmişi bırakıp, geleceği düşünmeden bugünü yaşamak, insanın daha kolay yönetilebilir hale gelmesini sağlayan mekanizmaları da hayata aktaracaktır. Daha da ileri giderek şu söylenebilir, kişi yediği bir darbeden sonra zihinsel kapakları yeniden açılacak, bu sefer yaşamadığını düşündüğü ama duyguları ile zihnine kaydettiği tecrübeleri, toplu olarak duyguları ile birlikte ortaya çıkacağı için, kişi kendisini hiç hissetmediği kadar kötü hissedebilir.

Mindfulness ve Hipnoz (Hypnosis)

Bir nevi meditasyon olarak sunulan Mindfulness yukarıda da ifade edildiği gibi hipnoz uygulamasıdır. “Derin bir nefes alıp, arkanıza yaslanıp, rahatlamaya başlayın” cümleleri hipnoz cümleleridir. ”Giderek rahatlamaya başlayın, elleriniz, kollarınız, bacaklarınız rahatlasın ve bu rahatlığın bütün vucudunuza yayılmaya başlamanızı istiyorum” cümleleri içinde semantik olarak çok sayıda emir içeren (post hypnotic suggesstion) cümleleridir. 

Mindfulness anlık olarak rahatlama sağlayabilir, ancak bir değişim ortaya çıkarmayacağı için kişi geçmişteki stratejilerini kullanmaya devam edecektir.

Yaşanan Tecrübeler Hayatı Etkiler

Önemli olan zihnin temiz olabilmesi ve kişinin geçmişte yaşadığı tecrübelerden ortaya çıkan stratejilerinin neler olduğunu farketmesi birinci aşama sayılabilir. Sonrasında ise geçmişte yaşanan tecrübelere ait duygulardan kurtulması ve kendi kararları ilehayatı yönetmeye başlamasıdır. Bunun dışındaki bütün yöntemler EFT, Reiki, Mindfulness, Access Bars, Geçmiş yaşam Terapisi, Aile Dizimi, Jungcu Terapi ve benzeri yöntemler anlık rahatlama sağlasa bile, uzun dönemde pek işe yaramayacaktır.

Bu yüzden NLP Teknikleri ve Bilgileri öğrenildiğinde kendinizi izlemekten çıkıp, kendiniz olmaya, kaynaklarınıza uygun sonuçlara ulaşmaya başlayabilirsiniz.

Değişim için eğitim, seminer bilgi aktarımı alırken bile, kendinizi korumanız gerektiği unutmayın. Zaten yaşadığınız ve tekrarlanan kötü tecrübelerin çoğu kendinizi korumadığınız yüzünden gerçekleşmedi mi?

Bilgilerinize sunarım.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

İlgili Linkler: 

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

TOP