NLP ve Profesyonel Tenis

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Tenis ve pro tenis ve nlpNLP ve Pro-Tenis

Tenis. File ve çizgilerle bölünmüş iki sahada single veya double olarak oynanan bir spor. Son dönemlere baktığımızda tenis sporu dünya gündeminde önemli yer tutuyor. Federer, Nadal'ın tenis tarihinde önemli yer aldığı dönemler bu etkinin artmasını da sağladı.

Tenis hem fiziksel ve hem de zihinsel süreçlerin yoğun olarak kullanıldığı sporlardan bir. Bu sporda başarılı olmak, tenis sıralamasında üstlere tırmanmak için fiziksel güç kadar ve mental gücün kullanılması gerekecektir.

Tenis ikili sistemde oynanan bir oyun. İki saha, iki oyuncu, iki farklı puanla öne geçildiğinde game alabilme, iki oyun öne geçildiğinde ise set kazanabilme, ve iki seti aldığında ise maç kazanabilme özellikleri ile ikili sistemde oynanan bir oyun. İlk oyun dışında ikioyunda bir oyuncular saha değiştirir.

Tenis aynı zamanda saha savunma sporudur, hem sahanızı savunacak ve aynı zamanda rakibin sahasını savunmasını engellemeniz maçı kazanmanızı kolaylaştırır. Hem savunma veaynı samanda fırsatını bulduğunuzda saldırı yapmanız gerekecektir.

Tenis tek başına ve uzun süreli oynanan bir oyun olduğundan (bazen beş saatten fazla) kişinin duyguları sürekli olarak değişebilecektir. Güzel bir puan aldığında sevinen, puan kaybettiğinde üzülen, maçı kaybettiğinde kendisine kızan bir oyuncunun teniste ilerlemesi zor olacaktır.

Bir tenis maç içinde yaşanan duygular ve bu duyguların çok kısa aralıklarla değişmesi, duygusal durumun yönetilmesini zorlaştıracaktır. Bu duygularını yönetebilen teniscilerin başarılı olduğu görülebilir. Duygularını yöneten oyuncuların mental açıdan güçlü olduğu söylenecektir.

Tenis, düşünerek antrenman yapılan, ancak düşünmeden, kazanmayı kaybetmeyi düşünmeden oynanması gereken bir spordur. Kazandığında çok sevinen, kaybettiğinde çok üzülen tenisciler, sonraki maçlarını kaybetmeye doğru yöneleceklerdir.

Teniscilere yapılan bilgi aktarımlarımız göstermiştir ki, antrenman performansı ile maç performansı arasında önemli bir bağlantı olduğudur. Maçta antrenman performansının %70'ini gösteren sporcu, ortalama bir tenis oyuncusu olacaktır. Antrenman performansını saha uygulayan tenisci ise, dünya sıralamasında bir yere gelebilir. Maç performanı antrenman performansının % 120 çıkan oyuncular ise yıldız tenisci olarak sıralama önlerde yer alabilirler.

NLP teknikleri ve NLP bilgilerinden yararlanan sporcular hem kendi performanslarını arttırabilirler, aynı zamanda kendilerin uygun bir stil üretebilirler. Teniste yeteneğin önemi 2 ise, çalışmanın öneminin 8 olduğunu da bilmek gerekiyor.

Tenis oyuncusunun NLP teknikleri ile beynimizin çalışması, zihinsel süreçler, duyguların yönetilmesi, anchoring, stratejiler ve süreçler ve öğrenme süreçlerine ait bilgileri öğrenmesi ile elde edecekleri sonuçların çok daha iyi olması sağlanabilir.

Her sporcunun olduğu gibi, her teniscinin NLP tekniklerini ve NLP bilgilerini öğrenmesinde yarar olduğu söylenebilir.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

TOP