NLP Teknikleri ve Liderlik

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

MUstafa Kemal Ataturk LİderNLP ve Liderlik

Doğuştan mı? Yoksa sonradan mı? Lider olunur sorusu hep sorulagelmiştir. Lider genellikle yön verirler. Üzerinde çalıştıkları konu ne ise, o konu üzerinde yol gösterici olurlar. Liderlerin davranışları, söyledikleri, zihinsel süreçlerinin nasıl çalıştığı farkedilebilirse, o liderin özellikleri öğrenilebilir.

Liderlik çocukluktan itibaren yaşanan tecrübelerin toplamıdır, diyebiliriz. Yaşanan tecrübeler ve bunların etkileri ile oluşan stratejilerin kullanılmaya başlaması liderlik özelliklerini kullanılır hale getirebilir.

NLP teknikleri ve NLP bilgileri kullanılarak liderlerin kullandığı stratejiler, kullandığı dil motifleri ve zihinsel süreçleri çözülerek modellenebilir. Böylece onların kullandığı yapıyı başka kişiler de kullanabilir. Zaten çoğu firmada özellikle üst kademe değişimlerinin gerçekleştiği geçiş süreçlerinde giden yöneticinin modelleri, gelecek olan yöneticiye aktarılarak sürecin doğru modelde işlemesi sağlanacaktır. Daha sonra yeni gelen tepe yöneticisi kendi stratejilerini kurum kültürü ile birleştirerek kullanmaya başlayabilir.

Aynı zamanda lider yönettiği kişileri anlaması, onların stratejilerini farketmesi ve doğru yere doğru yöneticiyi yerleştirmesi hem kendi başarısını arttıracak, aynı zamanda yönettiği insanların yöneticilik özelliklerini geliştirmesini kolaylaştıracaktır. Liderlik biraz da insanı tanıyabilmektir, diyebiliriz. Verdikleri, veremedikleri kararlarının sonuçlarını, kuruma bağlılık, kurum kültürü ile uyum sağlayabileceğini anlamak liderin görevleri arasındadır.

Líder ve Stratejik Kararlar

Lider kişisel veya kurumsal olarak uzun dönemi kapsayan stratejik kararlar alıp, bu kararlarını başkalarına uygulatan kişidir, aynı zamanda. Değişen dünya koşullarını kavrayabilmek kadar, geleceği nasıl şekillendireceğini düşünmek da yapması gereken süreçlerdir. Lider iş yapmaz, yön verir, stratejik kararlar alır ve bu kararların sonuçlarını takip eder. Süreç içinde kendisi ve kurum ile uyumlu çalışamayan yöneticileri tasfiye eder ve yenilerini bulmaya çalışır. Eğer başarısızlık süreci devam ederse lider de kendi kamuoyu veya hisse sahiplari tarafından tasfiye edilir ve yeni bir lider aranmaya başlar.

NLP bilgileri ve NLP teknikleri ile liderlik konusundaki bilgiler kolaylıkla aktarılabilir. Kullanılan dilin linguistik yapısının ne kadar önemli olduğu, bu şekilde aktarılan mesajların daha etkili olması sağlanabilir. Stratejik karar süreçleri, doğru yer için doğru yöneticiyi tesbit etme, motivasyon ve bir hedefe yönlendirme ile ilgili bilgiler liderin başarısına katkıda bulunacaktır.

Lider kendini bilen, insanı anlayabilen, dünyanın değişim yönünü farkedip çalıştığı kurumu geleceğe hazırlayarak, geleceğe şekillendirebilir olması için NLP bilgilerine ve tekniklerine ihtiyaç duyacaktır. Yapacağı küçük bir stratejik hata kolaylıkla kendi sonunu da hazırlayabilir.

Önemli liderlere baktığımızda en önemli özelliklerinin konuşmaları ve kullandıkları dil yapısı olduğu görülecektir.

Liderlik özelliklerinizi geliştirmek istediğinizde bizi arayabilirsiniz.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

İlgili Makaleler: 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

TOP