NLP Teknikleri ve İletişim

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

NLP Teknikleri ve İletişim

NLP ve İletişim

İletişim duyularla ve duygularla birlikte yaptığımız bir eylem. Bu eylem içinde kullanılan kelimeler cümleler, söyleme biçimimiz, ses tonumuz ve davranışlarımız var. Ağzımızdan çıkan bir cümle aslında çok önemli verilerin sonucu. Bu verilerin neler olduğu anlayabildiğimizde karşımızdaki insanın zihinsel süreçlerinin neler olduğunu farkedip doğru modelde iletişim kurabiliriz.

NLP duyular duygular kullanılan dil ve davranışlar arasındaki bağlantıları farketmemizi sağladığı için, NLP bilgilerinin öğrenilmesi istediğimiz sonuçlara ulaşmamızı kolaylaştırabilecektir.-

Dil ve Linguistik

Dilin kullanılma biçimi ve linguistik yapısı bize kişi hakkında çok önemli bilgiler verecektir. “Bu peynir nasıl kokuyor” sorusuna verilen cevaplar şu şekilde olabilir. “Kötü kokmuyor” veya “Güzel kokuyor.” İki cevap peynir yenebilir gibi bir sonucu gösterse de, iki cevap arasında cevabı veren kişilerin stratejileri arasında çok önemli farklar olduğu söylenebilir.

Ses Tonu Duygu ve İnançlar

Bir kişi ya da grupla iletişim kurarken sesinizi, davranışlarınızı olduğu kadar, duygularınızı ve inançlarınızı da karşı tarafa aktarıyor olduğunuzun bilinmesi önemli. Aktardığımız konu ile ilgili şüpheleriniz var ise, bu hem sesinize, ses tonunuza ve hem de davranışlarınıza yansıyacaktır. Ses tonu ve vurgular farkında olduğunuz ve olmadığınız duygusal sonuçlar yaratabilir. Anchoring, mimlemek tekniklerinin öğrenilmesi, iletişimin faydalı sonuçlar yaratmasına önemli katkılarda bulunacaktır.

Göz Hareketleri

Kişinin göz hareketleri de iletişimde önemli verileri almamızı sağlayabilir. Böylece kişinin aktardığı bilgiler ile birlikte aktaran kişi hakkında da önemli verilere sahip olmamız iletişimi daha da kolaylaştıracaktır. Böylece kurulacak faydalı iletişim “istenen sonuç”un ortaya çıkmasını sağlar.

Temsil Sistemleri

Dilin kullanılma biçimi ve temsil sistemlerine ait kelimelerin farkedilmesi de önemli bir başka noktadır. Dünyaya kuş bakışı bakarken bir kuşun kanatlarından çıkardığı sesleri duyabilir, rüzgarın teninizde bıraktığı serinliği içinizi titretirken, Burnunuza gelen yasemin kokusu hayatın güzelliklerini hissetmenizi sağlayabilir. Bu cümle zihninizde nasıl süreçler ortaya çıkarıyor ve nasıl bir duygu yaratıyor. 

Satışta, anlaşmalarda, yazışmalarda, karar ve öğrenme süreçlerinde, telefon konuşmalarında, sunum yaparken ve hatta flört ederken bile NLP teknikleri kullanılabilir. Daha doğrusu insanın olduğu her alanda NLP bilgileri ve NLP teknikleri yararlı olacaktır.

Doğru modelde NLP bilgilerini ve tekniklerini nereden alabileceğinizi, kısa bir araştırmadan sonra görebilirsiniz.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

İlgili Linkler:

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

TOP