NLP Teknikleri ve EFT

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

nlp eftNLP ve EFT

Neuro Linguistik Preogramlama duyular duygular kullanılan dil ve davranışlar arasındaki bağlantıları incelemektedir. EFT adı ile bilinen Duygusal Özgürleşme Tekniği uygulamalarının ne olduğu kolaylıkla açıklanabilir. 

Emotional Freedom Technique Duygusal Özgürleşme Tekniği

Emotional Freedom Techniques EFT NLP tekniklerinin kullanılması ile ortaya çıkan bir modeldir. Ancak bu farklı bir yöntem olarak sunulmakta ve önemsenmektedir. EFT kişiye tecrübelerinin hatırlatılması ve bu tecrübelerin etkilerinin dokunularak ortadan kaldırılmaya çalışılması ile ilgili bir yöntemdir diyebiliriz.

Anchoring

NLP teknikleri içinde kullanılan özellikle anchoring (mimlemek) tekniği EFT uygulamalarında kullanılan bir modeldir. Yeniden çerçeveleme olarak adlandırılan (reframing) kişinin tecrübesini alt temsil sistemleri ile hatırlamasından sonra uygulayıcı kişinin herhangi bir yerine dokunarak (tıktıklayarak) bu tecrübeye ait duygunun etkisini ortadan kaldırmaya veya değiştirmeye çalışmaktadır. Bu etki uygulanan kişide etkinin ortadan kalktığının hissedilmesi ise sorunun çözüldüğü düşünülerek, kişi rahatlamaktadır.

EFT Uygulayıcı

EFT uygulayıcılarının hemen hemen tamamının NLP eğitiml aldığını görmek mümkündür. Zira kullanılan NLP Teknikleri ve NLP bilgileri ile EFT'nin etkisi arttırılmaya çalışılmaktadır.

Stratejiler

Kişi kendisini kısa bir süre rahat hissetse bile, yeni bir darbe yediğinde duygusal etkiler yeniden ortaya çıkmaktadır.  Zira kişinin yaşadığı tecrübelerin tecrübelerin ortaya çıkardığı farkında olunmayan stratejiler kullanılmaya devam ettiği için daha sonra benzer sorunlar yaşanmaya devam edilecektir.

NLP teknikleri doğru modelde öğrenildiğinde bu ve benzeri model ve bilgileri öğrenmeye gerek kalmayacaktır. 

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

İlgili Linkler: 

 

Yorumlar   

0 #1 EFT HAkkındaAbdullah Canitez 09-07-2018 08:32
Merhaba Cengiz Bey,
EFT'nin Mekanizması NLPdeki çapalardan farklıdır.
EFT daha çok iğnesiz akapunkturdur. Daha çok elektrik geçirgenliği ile ilgilidir. Örneğin alnınızın tam ortasına vurduğunuzda beyne giden elektirik sinyali başınızın tam ortasına vurduğunuzda beyne giden elektrik sinyali farklıdır. Başın tepesi beyne elektirik sinyali gönderme noktasında daha hassastır. Çeliğin elektrik geçirgenliği fazlayken tahtanın hiç olmaması gibi bedende de bazı bölgelere vuruş yapıldığında beyne elektrik sinyali daha fazla gider. Ölen kişinin ardından sevenlerinin ağıt yakarken bedendeki iman tahtası denilen yere(Böğrüne) vurması gibi. O noktaya vuruş yapmak belli bedende belli hormonları salgılamaktadır . NLP deki anchoring mekanizması tamamen Pavlovun köpek deneyi mantığındaki beyindeki eşleştirme mekanizması ile ilgilidir. O yüzden bu iki yöntem farklı şekillerde fayda sağlayan iki ayrı yöntemdir. :)

Abdullah Bey,

Yorumunuz için teşekkür ederim. Sitede az yorum alıyoum. EFT'yi iğnesiz akupunktur diye tarif etmeniz ilginç olmuş. EFT'yi ilk uygulayan kişi de NLP'deki anchoring tekniklerinden yola çıkarak bu yöntemin adını EFT koymuş. Ancak uzun dönemde görülüyor ki başlangıçta EFT işe yarar görünse de uzun dönemde etkisini kaybediyor. Değişimi gerçekleştirmed iği için kişiler daha zor durumları yaşayabiliyorla r. Siz ise adınınızdan önce NLP'yi yazmışsınız e mail adresinizde NLP siden önemli hale gelmiş. Her teknik bir işe yarayabilir ama temel amaç değişimin gerçekleşmesi ve kişinin kendi kararları ile hayatını yönetebilmesi. Bu ise bilgi yetersizliği durumunda kolaylıkla gerçekleşmiyor. İnsanlar benim sorunlarım daha büyük diyerek umutsuzluğa düşüyorlar.

Bilgilerinize sunarım.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

TOP