NLP Spor ve Mental Güç

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

NLP  ve SporNLP ve Sporcu

Sporun her alanında teknik olduğu kadar mental gücün önemli olduğu söylenir. Mental güç yarışmacı spor yaparken sporcunun duygularını kontrol edebilmesi ve faydalı duygusal durumda yarışma başından sonuna kadar kalabilmesidir.  Bazı durumlarda bunun gerçekleşmediğini görüyoruz.  Hakeme gösterilen tepkilerden kırmızı kart görmek, yarışma başlangıcında aşırı derecede heyecanlanmak veya atletizm müsabakalarında yanlış çıkış yapmak bunlara örnek gösterilebilir.

NLP Teknikleri sporcunun performansını arttıracak bilgileri içermektedir. Bu açıdan sporcunun duygusal durumunu yöentibilmesi için sporun  her alanında kullanılabilir.

Teknik Bilgi ve Yetenek

Sporda iki önemli nokta. Birincisi yetenek, ikincisi ise çalışmaktır. Ancak çalışırken doğru öğrenme süreçlerinin kullanılması  ve yapılan sporla ilgili teknik bilgilerib öğrenilmesi çok önemlidir. Öğrenme süreçleri ise dikkatli olarak takip edilmesi gereken bir süreçtir. Yapılan spora bağlı olarak antrenman performansı ve yarışma performansı birbirinden ayrı süreçler olarak görülebilir.

Yıldız Sporcular

Sporcu antrenmen performansının küçük bir kısmını yarışmada kullanıyorsa, kaybetmesi kaçınılmaz olacaktır. Antrenman performansı yarışma performansı ile eşitlendiğinde kaynaklarını ve bildiklerini kullanıyor demektir. Yarışma performansı antrenman performansının üzerine çıkabiliyorsa, yıldız bir sporcu olma yolunda ilerliyor demektir.

Bugünkü yıldız sporculara baktığımızda hepsinin kendine has bir stili olduğunu görürüz. İlgilenilen sporla ilgili gerekli teknik bilgileri öğrendikten sonra kendine has bir stil üretip çalışmaya devam edebiliyor ve bu stilini geliştirebiliyorsa o zaman spor yaptığı kategoride üst sıralara tırmanabilecektir. Bu anlamda gelişmeye açık bir   stil üretilebilmesi sporcunun yaptığı spora katkı sağlamasını da ortaya çıkarabilir.

NLP teknikleri ve NLP bilgileri ile duygusal ve mental süreçlerin nasıl yönetilebileceği sporculara öğretilebilmektedir. Bu ise sporcunun mental gücüne önemli katkılar yapacak ve özellikle yarışma performansını kolaylıkla yükseltebilecektir.

Spor ve Zihinsel Süreçler

Bilinmesi gereken önemli bir nokta ise yapılan yoğun olarak yapılan spor kişinin zihinsel süreçlerinde önemli farklılıklara yol açacak ve hayatının daha sonraki kısmını etkileyecektir. 

Zira farkında olmadan zihinde oluşan sporla ilgili kısayollar ve stratejiler daha sonraki yaşamında yaratıcılığı engelleyebilir. Bu sebepten dolayı çocuğunuzun bşr spora başlatılırken, sadece spor için öi, yoksa profesyonellik yolunda ilerlemek için spora başlatılacağının bilinmesi yerinde olur.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

İlgili Linkler:

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

TOP