NLP ve Hipnoz

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

NLP ve HipnozNLP ve Hipnoz

NLP Duyular, duygular, kullanılan dil ve davranışlar arasındaki bağlantıları inceler. Neuro Linguistik Programming oluşturulurken Milton Erickson'un kullandığı dil motifleri çözümlenmiştir.

Hipnoz yaşanan duygusal bir durumdur. Geçmişteki ya da gelecekteki bir şeyi düşünürken ya da hayal ederken farkında olmadan o anda bulunduğumuz yer ile ilişkimizi kenara bırakır ve başka bir duygusal duruma geçeriz. Bu beta seviyesinde bir hipnozu ortaya çıkarır. Hipnoz uygulayabilmek için önce uygulayıcının hipnoz girmesi gereklidir.

Hipnoz Seviyeleri : Beta Alfa Delta ve Teta

NLP'de dil motifleri kullanılarak hipnoz gerçekleştirilebilir. Kişi alfa seviyesine geçtiğinde daha kolay öğrenme sürecini başlatacaktır. Daha derin seviye olan delta seviyesi için sözel olarak kişinin yönlendirilmesi gerekebilir. “Şimdi derin bir nefes alıp gözlerinizi yavaşca kapatmaya başlayıp, koltuğunuzun arkasına yaslanarak rahatlamaya başlamanızı istiyorum” cümlesi içinde çok sayıda önerme olan hipnotik bir cümledir. 

Hipnozu Anlayabilmek

NLP bu açıdan uygulanan ya da uygulanmaya çalışılan hipnozu anlamamızı sağlamaktadır. Hipnoz kişinin bir tek duyu organı üzerinden bilgi alması demektir. Geçmişte sallanan bir saat, suya daldırılan bir el, ritmik bir ses ya da koku da hipnozun ortaya çıkmasını sağlayabilir. Tarikatlarda kullanılan ritmik ses ve koku, yoga ve benzeri alanlarda kullanılan tütsü bu amaçla kullanılmaktadır. Aynı şekilde bir Müslüm Gürses şarkısı da bu etkiyi ortaya çıkarabilir. Şarkılarda da hipnotik dil mçtifleri sıklıkla kullanılagelmiştir.

Mindfulness ve Hipnoz

Bugünlerde adını duymaya başladığımız Mindfulness uygulamalarında hem hipnoz ve hem de self hipnoz uygulanmaya çalışılmaktadır. Kişi bu durumlarda kendisini iyi hissetse bile, daha sonra bu etkiler kalıcı olmayacaktır.

Ancak Türk insanı uzun yıllardır yaşananlardan dolayı detin hipnoz altında yaşadığından, onun hipnoza değil uyandırılmaya ihtiyacı var diyebiliriz. Bu konudaki NLP bilgiler ve tekniklerini kişisel ya da genel katılıma açık seminerlerimize katılarak öğrenmeniz mümkündür.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni 

http://www.erenlp.com

 İlgili Linkler:

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

TOP