Lion Oscar adayı bir film

Kullanıcı Oyu: 3 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Lion FilmHollywood büyük bir senaryo sıkıntısı çekiyor. Academy ödüllerindeki filmlere bakıldığında çoğu geçmişte yaşanan olaylara çekilen filmler ve belgesel niteliği taşıyor.


Senaryo

Lion'da böyle bir hikayeyi konu olarak alıyor. Çok küçük yaşlarda kaybolan bir Hintli çocuğun Hindistan'ın bir kasabasından Avustralya'ya uzanan hikayesi. Önce kendisini ve sonra da ailesini bulmaya çalışması.

Çok küçük yaşında inanılmaz mücadelelerden geçen çocuk, evlatlık verilmek üzere yetiştiriliyor.

Evlatlık verilen çocuklarda kaybolan aidiyet duygusu, daha sonra gelen ikinci evlatlık çocuk. Böylece büyümeye devam ederken, devreye yayınlanmaya başlamış Google Map giriyor. Adını bilmediği kasabasını aramaya başlıyor ve devam ediyor ve istasyondaki su kulesinden buluyor.  Ancak büyüyen genç nereye ait olduğunu bulsa bile kendisi olmakta zorlanacaktır. Yatılı okulda okuyan çocuklarda görülen hasarlardan çok daha fazlasını zihninde taşıyacaktır.

Demiryolları ve tren bu filmde de önemli. Trenler gelip gidiyor, raylar üzerinden denge kaybetmeden yürümek  demiryolu civarında yaşayan her çocuğun yaşadığı bir tecrübe. Gazoz kapaklarını raya koyup ezmek de yapılan şeylerden benzer davranışlardan biriydi.

Kardeşinin elinden kurtulan ve kaybolan çocuk binlerce kilometre ve birkaç on sene geçirdikten sonra arayış son buluyor ve annesine kavuşuyor. Yaşanan bir olay üzerinden senaryolaştırılan film, korkuyu, sevgiyi, sevgisizliği, güzel aktarmış.

Slumdog Millionaire vs Lion

Ancak Slumdog Millionaire'ın bir kaç yıl önce ödül almasından dolayı çok fazla bir şansı olacağını düşünmüyorum. Nicple Kidman ise en iyi yardımcı kadın ödülüne ulaşabilir.

Nicole Kidman ise ise filmde kendisine ait bir kişisel bilgiyi de aktarıyor. Çocuk sahibi olabileceğini ancak evlatlık almak istediği için bilerek çocuk sahibi olmadığını da açıklıyor. Kendisi de  bir kız bir erkek çocuğu evlatlık edinmiş, Tom Cruise ile evliliği sırasında.  Kendi kişisel hikayesi ile film bu şekilde kesişmiş oluyor.

Filmin başrolünde Dev Patel oynuyor. Rooney Mara, David Wenham, ve Nicole Kidman da filmin diğer oyuncuları. Quentin Tarantino'nun filmlerinin dağıtımını yapan Weinstein Company'de filmin yayıncısı. Yönetmen ise Garth Davis.

Cengiz Eren 

http://www.erenlp.com

NLP uzmanı ve Eğitmeni

 

 

 

TOP