Görsel İşitsel Duygusal Öğrenme Süreçleri

Kullanıcı Oyu: 3 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Görsel İşitsel DuygusalÖğrenmek

Nasıl öğreniyoruz? Bisiklete binmeyi nasıl öğrendiniz? Yazı yazmayı nasıl öğrendiniz? Ya da çarpım tablosu.


 Öğrenme Süreci

Öğrenmek bir süreç gerektirir. Herhangi bir konuyu öğrenmek için mutlaka bir karar gerekir. Bu karar farkında olarak verilir ama bu kararın bize ne getireceği, bizden ne götüreceği bilinemez. 2 yıl boyunca nişanlılık geçiren bir kişi evlendiği gece evlendiği kişinin aşırı alkol kullanan biri olduğunu öğrenebilir. Evlilik kararı verilmiş ama hiç beklenmeyen bir durum ile karşılaşılmıştır.

Daha sonra da öğrenmek istediğimiz konuyu öğrenmeye başlarız. İlk anlarda bize bir yardım eden yol gösteren biri olması gerekebilir. Bisiklete binme içeriğinde babanın bisikleti tutması ve çocuğuna tarif etmesi onun öğrenmesini kolaylaştıracaktır. Sonra da öğrenme süreci tamamlanır ve bisiklete binmeyi öğrenen kişi, bisiklete binmeyi düşünmeden bisiklete binebilecektir. 

Öğrenme Stilleri

Öğrenme stili öğrenme süreçleri kadar önemli. Temsil sistemlerimiz duyu organlarımızla alınan bilgilerin kaydedilme ve yeniden kullanılma biçimini ifade eder. İçeriğe bağlı olarak kullanımı değişen temsil sistemlerimiz Görsel(visual), İşitsel (auditory), Duygusal (kinesthetic) olarak tanımlayabiliriz.

Temsil Sistemleri

Öğrenme süreçlerinden bazı kişiler görsel, bazı kişiler işitsel, bazı kişiler de duygusal temsil sistemini kullanıyor olabilir. Görerek öğrenenler, duyarak öğrenenler, dokunarak öğrenenler. Bu yüzden yeni öğrenme modellerinde kişinin öğrenme stiline göre bilgi aktarılması öğrenme sürecini çok hızlandıracaktır.

Kullanılan cümle yapısında da temsil sistemleri etkin olarak görülebilir.

Görsel:Ne dediğini şimdi görüyorum, harika bir manzara,

İşitsel: Ne söylediğini duydum , İçimden bir ses,

Duygusal : Bir de ben deneyeyim, İyi hissediyorum,

Öğrenmek süreci görsel olan bir kişiye çizerek veya göstererek anlatmak, işitsel olan bir kişiye doğru cümleler ve sesle bilgi aktarmak veya sesli okuyarak çalışmasını tavsiye etmek, duygusal olan bir kişiye ise fiziksel olarak yaptırmak veya dokundurmak öğrenmeyi kolaylaştıracaktır.

Farketmek

Kendinizin ya da çocuğunuzun nasıl öğrendiğini bu açıdan inceleyip anlayabilirseniz, çok uzun ve zor görünen öğrenme süreçleri kolaylıkla tamamlanarak, bilgi davranışlara aktarılacaktır. Bilgilerin birkaç kez aralıklı olarak tekrar edilmesi zihinde kalmasını da sağlayacak ve öğrenci istediği sonuçlara kolaylıkla ulaşabilecektir.

Kendinizi ve çocuğunuzun öğrenme stilinin ne olduğunu öğrenmek için kullandığınız dil ve cümle yapısına bakmak yararlı olur. Tabii her zaman ki gibi karar sizin.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

Bu yazı Posta Gazetesi ekleri NLP ile Hayatın Yönetimi Sende köşelerinde yayınlanmış, NLP teknikleri ve bilgileri kullanılarak hazırlanmıştır.

 

 

TOP