Araba Kullanmak ve Trafik Posta Yazılarından
- Son Güncelleme: Perşembe, 21 Aralık 2017 16:43
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 2697
Tatil Mevsimi
Tatil mevsimi geliyor. Trafik kazaları her yıl çok sayıda insanın canına mal oluyor. Trafikte kaybettiğimiz canlar terörle mücadelede kaybedilen insanlardan çok daha fazla. Neden trafikte insanlar değişiyor? Neden kazalar ortaya çıkıyor? Trafik kazaları gerçekten kaza mıdır? Yoksa başka bir şekilde isimlendirilmeli midir?
Ehliyet
Araba kullanmak ve ehliyet almak için bir öğrenme süreci gerekir. Önce farkında olarak kullanılan araç daha sonra farkında olmadan kullanılır hale gelir. Kişi farkında olmadığı yeterlilikle araba kullanmaya başlar. Dış dünyadan bilgiyi alır ve işler. Farkında olmadığı kaynaklarla kullandığı arabaya, kişinin yaşadığı tecrübeler, duygular ve inançları da yüzeye taşınır. Bir kişiyi araba kullanırken kolaylıkla tanıyabilirsiniz. Yolda çok ve sinirleniyorsa, her şeye sert tepki gösteriyorsa, arabadan inmeniz yararlı olabilir.
Uyarılar ve Reklamlar
Uyarılar : Yapılacak pozitif veya negatif uyarılar bir işe yaramayacaktır. “Hız yapmayın”, “trafik canavarı olmayın” gibi negatif uyarılar, “trafik kurallarına uyalım”, “trafik hayattır” sloganları da kazaların artmasını engelleyemeyecektir. Trafik Canavarı Olmayın sloganının trafik kazalarını arttırdığı biliniyor. Her bayram öncesinde yapılan pozitif uyarılar, bir önceki bayramdaki trafik kaza istatistikleri ile desteklenerek veriliyor ve arabanın dikkatli sürülmesi isteniyor. Bayram sonrasında görüyoruz ki, trafik kazalar artmaya devam ediyor.
Trafik Tehlikeli mi?
İnançlar : Kendinize şöyle bir soru sorsanız “Türkiye yollarında trafiğin tehlikeli olduğuna inanıyor musunuz? Çok sayıda kişi tehlikeli olduğunu söyleyecektir. Trafiğin tehlikeli olduğu inancıyla yola çıkan insanlar, eğlenmeye, keyif almaya, tatil yapmaya değil, kaza yapmamak için yola çıktıklarında kaza yapma ihtimali artacaktır. Yine bu inançtan dolayı ulaşacağı şehre yaklaştığında trafikte daha az kalmak için daha hızlı gitmeye başlayacak, yorgunluktan zayıflayan refleksleri ile kaza ihtimalini daha da fazlalaştıracaktır.
Duygusal Hareketler
Duygular : Araba kullanırken sadece yukarıdaki inanç değil, zihninizdeki duygularınız da ortaya çıkacaktır. Kendisini herhangi bir içerikte başarısız gören kişi, trafiğe çıktığında kendisinin en iyi veya en hızlı olduğunu ispat etmek için herkesi geçmeye çalışabilir. Hayatında aşamadığı kurallar yüzünden trafik kurallarını hiçe sayabilir. Bağdat caddesinde kaza yapan gençlere baktığımızda güçlü baba baskısı altında ezilen olan kişiler olduğunu görebiliriz.
Gaza Basmak ve Fren
Hız : Toplumda çok başarılı olmak, çok zengin olmak, çok sevilir olmak, sosyal medyada çok paylaşım yapmak gibi “çok” kelimesinin kullanıldığı içerikler fazladır. “Çok” niteleyici olarak belirsiz olduğu için ortaya yetersizlik duygusu çıkaracak ve bu boşluk araba kullanma içeriğinde hız olarak ortaya çıkabilecektir. Haberlerde verilen “kontroldan çıkan araba”, “direksiyon hakimiyetini kaybetti” cümlelerinin de yanlış olduğunu söylemek mümkün. Kontroldan çıkan ya yorgunluk, ya da sinirlendiği için kontroldan çıkan şöfördür.
Yapılacaklar
Ne yapmalı? : Trafiğe çıkarken kendinizi iyi hissetmeniz önemli. Saatli randevunuz var ise, trafik durumunu gözden geçirip ona göre yola çıkmak en iyisi. Yoksa trafik sıkışıklığında kaybettiğiniz zamanı, hız yaparak kapatmaya çalıştığınızda, hem kendinizi hem de diğerlerini tehlikeye atmanız mümkün. Uzun yola çıkıyorsanız, her 100-150 kilometrede 15 dakika mola vermeniz ve hareket etmeniz yerinde olur. Sürekli oturmaktan azalan kan dolaşımı normale dönecektir. Araba kullanırken ensenizde bir ağırlık hissediyorsanız, uzun yol hipnozu'na giriyor olabilirsiniz. Hiç beklemeden ilk benzin istasyonuna girip biraz uyumanız sizi kazadan koruyacaktır. Gideceğiniz şehre yaklaştığınızda hızınızı azaltmanızda yerinde olur.
Türkiye 'de en iyi çalışan kurumlardan biri Karayolları. Karayollarının hazırladığı yol çizgilerine ve trafik tabelalarına uygun olarak araba kullandığınızda, istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Hız yaparak 1 saat erken gideceğiniz yer yerine gözünüzü hastanede açabilirsiniz.
Ne demişler, “Geç geldi desinler, geçmiş olsun demesinler”. İyi yolculuklar. Karar her zaman olduğu gibi yine sizin.
Yazıyı saklayıp arasıra okumanız yararlı olabilir.
Cengiz Eren
NLP Uzmanı ve Eğitmeni
Bu yazı Posta Gazetesi bölge eklerinde NLP ile Hayatın Yönetimi Sende köşelerinde yayınlanmıştır. NLP bilgileri ve NLP teknikleri kullanılarak aktarılmaktadır.