Göz Hareketleri ve NLP
- Son Güncelleme: Perşembe, 21 Aralık 2017 16:34
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 4311
Gözler
Gözler çok şey anlatır. Sevincimizi, kızgınlığımızı, üzüntümüzü, neşemizi gözlerden anlayabilmek mümkün. Gözyaşı da çok üzüldüğümüz durumlarda ortaya kendiliğinden çıkabilir. Ağladıktan sonra kendimizi biraz daha rahatlamış hissederiz.
Şarkılar
“Gözlerinin içine başka hayal girmesin”, “bir bakış baktın kalbimi yaktın”, “gözlerinden okunuyor, sen de seviyorsun”, “gözler kalbin aynasıdır, yalan nedir bilmez onlar” gibi yüzlerce, belki de binlerce şarkı bulabilmek mümkün.
“Bir bakışla muma çevirir”, “devletli gözü perdeli olur”, “göz görmeyince gönül katlanır”, “kaşla göz, gerisi söz” benzeri atasözlerimiz var. Bence siz daha fazlasını biliyor olabilirsiniz.
Konumuz bunlar değil. Gözler dokunma duyumuzun ışık enerjisini algılayabilen organımız. Görmek kadar daha başka bir işlevi de yerine getiriyor olabilir. NLP çalışmaları sırasında ortaya çıkan bu işlev, iletişimde büyük bir kolaylık sağlayabilir.
Göz Hareketleri ve NLP
Karşınızdaki kişiye şu soruları sorduğunuzda gözleri nasıl hareket ediyor?
Evinizdeki koltuklar ne renk?
Koltuklar yeşil ve yerler siyah boyalı olsaydı, nasıl olurdu?
En son çektiğiniz fotoğraf neredeydi?
Tarkan'ın aklınıza gelen ilk şarkısı?
Arkadaşınızın sürdüğü parfümün kokusu?
Bir sorunu çözmek için neler yapmanız gerektiğini düşünün?
Eşinizle, arkadaşınızla yaşadığınız sorunu çözmek için ona neler söylemek isterdiniz?
Göreceksiniz ki bu sorulara cevap verirken gözler farkında olmadan bir takım hareketler yapacaktır. İşte bunlara göz hareketleri diyoruz.
Sorular sorulduğu sırada gözlerin yukarı, sağa, sola veya aşağıya hareket edeceklerini göreceksiniz.
Gözler görmeyi sağladığı gibi, beynimize aktardığımız bilgileri de çekebildiğimiz bir araç.
Bu şekilde karşımızdaki insanın göz hareketlerinden, o andaki içerikle ilgili olarak görsel mi?, işitsel mi? Yoksa duygusal mı? Olduğunu anlayabiliriz.
Beynimiz
Beynimizde sol taraf yaşadığımız olayları ve duyguları kaydettiğimiz bir alan. Sağ taraf ise daha çok hayallerle ve gelecekle ilgili. Birini etkilemek istiyorsanız onu sol tarafınıza almanız yararlı olacaktır.
Kişi, bize Bir şey anlatırken daha çok sağ ve sol yukarıya doğru bakıyorsa onun o içerikte görsel, sola ve sağa bakıyorsa işitsel, aşağıya doğru bakıyorsa duygusal olduğunu söyleyebiliriz. Sol taraf yaşananlarla ilgili görüntü, ses ve sorunlara iç konuşmaları ifade ederken, sağ taraf görmediğimiz ama zihnimizde organize edebildiğimiz görüntü, ses ve duygusal iç konuşmaları farketmemizi sağlar.
Böylece karşınızdaki insan görsel ise ona görsel kelimeler kullanarak veya çizerek anlatmanız, işisel ise ses tonunuzu daha dikkatlı olarak kullanmanız, duygusal ise duyguları kullanarak ifade etmeniz iletişim seviyenizi faydalı noktalara taşıyabilir. Bu konuda detaylı bilgiler “NLP İçerik Sizi Düşünmek” kitabımdan okunabilir.
Bu bilgiler iletişimizin daha zengin hale gelmesini sağlayacaktır. Tabii her zaman ki gibi bu konuda karar sizin. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününüzü kutluyor, barış dolu günlere doğru hareket etmemizi diliyorum.
Cengiz Eren
NLP Uzmanı ve Eğitmeni
http://www.erenlp.com
Yazı Posta Gazetesi Pazar Günü bölge eklerinde yayınlanmıştır. NLP Teknikleri NLP Bilgileri ve NLP seminerlerindeki bilgi aktarımları kullanılarak yazı hazırlanmaktadır.