Duvarlar ve Zihinsel Sınır'lar Cengiz Eren'den
- Son Güncelleme: Perşembe, 21 Aralık 2017 16:29
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 3581
Hero Filmi
Jet Li'nin oynadığı Hero-Kahraman filminde de anlatılan Qin hanedanından Shi Huang çeşitli hanedanlarla savaşıp onları yenerek Çin'i birleştiren kişidir. Çin'i birleştirdikten sonra kuzeyden gelen saldırılara engel olmak için dünyanın en büyük duvarı, Çin Seddi'ni tamamlamıştır. Qin Shi Huang ülkeyi birleştirdikten sonra eyalet sistemine geçmiş ve kendisine Afang sarayı ve Lishan mezarını inşa ettirmiştir. Aynı zamanda tanrıdan uzun ömürlülük ilacını bulmak içinde bir doktoru ve binlerce genci görevlendirmiş ama hastalanarak vefat etmiştir.
Duvar Çin Seddi
Hem duvarlar ve hem de duvar veya bina ile çevrili iç bahçeler zihinlerde sınır yaratır. Çin Seddi de Çinlilerin zihninde sınırlar yaratmış ve medeniyete bir çok yeniliği getiren Çin, Çin Seddi yapıldıktan sonra kendi içine kapanmıştır. Bu içeri kapanıs süreci bir kaç 10 yıl önce ancak aşılabilmiştir. Bu aşıldıktan sonra ise Çin dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline gelmiştir.
Duvarlar sınır yaratır demiştik. Özellikle okul bahçesi duvarları. Yüksek okul duvarları, telçitten duvarlar, jiletli telden yapılmış duvarlar orada okuyan çocukların zihinlerinde farkında olmadan sınır yaratacak ve çocukların yaratıcılıklarını engelleyececektir. Okul duvarları neden yapılır? Dışarıdaki insanların okula girmemesi için mi? Yoksa okulda okuyan öğrencilerin dışarı kaçmaması için mi? Yoksa farklı bir nedenle mi? Bu konu üzerinde düşünmek gerekebilir.
Aynı şekilde şehirde yüksek duvarlı siteler içinde yaşayan insanlarında zihninde benzer sınırlar yaratılabilir.
Doğada ise sınır yok. Doğal ve sınırsız ortamlarda yetişen çocukların daha yaratıcı olduğu söylenebilir.
İnsan
İnsanı hayvandan ayıran en önemli özellik diye sorsam aklınıza ne gelir? Cevap ise şöyle olabilir. Hayvan uyum sağlar. İnsan ise çevreyi kendisini korumak için hemen değiştirmeye başlar. Daha önce mağaralarda yaşayan insan, yerleşik düzene geçtikten sonra korunmak için yüksek duvarlar yapmaya başladı. Site-şehirler bunun ilk örnekleri idi. İnsanın daha güvenli yaşamasını sağlayan duvarlar insanı korur ama doğadan uzaklaştırır.
Berlin duvarı, İsrail'in Batı Şeria'da yakın zamanda yapmaya başladığı ve tarihte yapılmış MS 122 yılında yapılan Hadrian duvarına benzer duvarlar, bunu yapanların gelişmelerini farkında olmadan engellemiştır, diyebiliriz.
Türkiye'de yaşanan durumlardan dolayı Suriye sınırına duvar yapmaya başladı. Zorunlu olarak yapılan bu duvar da Türk insanının yaratıcılığını kullanmasını engelleyebilir.
Yaratıcılık
Yaratıcılığın kullanılabilmesi için zihinsel sınırların ötelenmesi düşündüğümüzden daha önemli. Zihinsel sınırlar doğa içinde yer alarak, ülkeyi, dünyayı gezerek, dolaşarak, ülkeler arası seyahat ederek ötelenebilir. Bu anlamda havayolu şirketlerimiz çok önemli bir işlev yerine getiriyor yaratıcılık süreçleri için.
Kin Tutmak
Qin Hanedanından Shi Huang, ülkeyi birleştirip, Çin Seddi'ni yaptığı gibi bu gün dilimizde kullandığımız “Kin Tutmak” terimini de bize kazandırmış olabilir.
Zihinsel sınırların ötelenmesi, hem kendimiz ve hem de çocuklarımız için önemli. Sınırları ötelemek kararı ise, tabii ki yine sizin.
Cengiz Eren
NLP Uzmanı ve Eğitmeni
Yazı Posta Gazetesi bölge eklerinde yayınlanmıştır. NLP Teknikleri, NLP Bilgileri ve NLP bakışı ile farkında olunmayan sonuçların farkına varılmasını sağlamaya çalışmaktadır.