Sınav İçin NLP taktikleri ve eğlenceli yorumlar
- Son Güncelleme: Pazar, 16 Ekim 2011 21:35
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 5290
http://www.milliyet.com.tr/2003/06/15/cumartesi/acum.html
ÖSS'ye bir gün kaldı. Öğrenciler bugünü nasıl geçirmeli, yarın sınav sırasında nasıl davranmalı? NLP uzmanları son dakika taktikleri veriyor
SİBEL KAHRAMAN
Büyük yarış için saatler kaldı. Adaylar heyecanlı, bazıları hayli kaygılı. İstisnalar dışında; bugün defterler, kitaplar kapandı, test çözümlerine son verildi. Peki son günü nasıl geçirmek gerekiyor? Kendinizi nasıl rahatlatacak ve sınav kaygısını en aza indireceksiniz? NLP uzmanlarının, zihni ve ruhu yoran bu dönemden en az hasarla çıkmak için önerilerini aldık...
"Beş mutlu olayı art arda film gibi hayal edin"
Mehmet Boro
o Kendinize güvendiğiniz, rahat olduğunuz, kendinizi mutlu hissettiğiniz, her şeyi başarabileceğinize inandığınız dört tane hatıranızı düşünün. (bunların hepsinin bir arada olduğu bir tecrübe yoksa?)
o Buna ek olarak, yarınki sınavda çok başarılı olduğunuzu ve bunun sevincini yaşadığınızı hayalinizde canlandırın.
o Bu beş olayın her birini önce ayrı ayrı, sonra birbiri ardına hayalinizde izleyin, aralarında boşluk kalmayacak şekilde tek bir film haline getirin. (Bu filmin yönetmeni kim olacak?)
o Sanki bunları canlı olarak tekrar yaşıyormuşçasına yoğun bir şekilde hayal edin. Bu işlemi gün boyunca sık sık tekrar edin ve işlemi istediğiniz an otomatik olarak yapacak hale gelin. (Ne kadar canlı ve ne kadar yoğun, otomatik portakal gibi mi?)
o Tüm bunlar için bir şifre kelime de kullanabilirsiniz. Bu kelimeyi her kullandığınızda anılar kendiliğinden aklınıza gelecek ve sizi istediğiniz psikolojik duruma sokacaktır. ( bağımlı bir psikolojik durum olabilir mi?)
o Gece yattığınızda uyumadan önce bunu en az üç-beş defa yapın. (toplam sekiz kere mi yapmalıyız?)
o Sınav salonuna giderken yolda sık sık tekrar edin. (Ne kadar sıklıkta tekrar etmeliyiz?)
o Sınav esnasında, herhangi bir baskı hissettiğinizde bu işlemi tekrar yapın. (Bu baskıyı nerede hissettiğinde yapılacak? Ne kadar sıklıkta, baskı hissedilmezse yapılmayacak mı?)
"Sınavın bittiğini, soruların çoğunu cevapladığınızı düşünün"
Banu Gökçül
o Beyin olumlu düşünce ile hareket eder. Konuşmalarınızda olumlu ifadeler kullanın. (Beyin olumlu düşünce ile hareket eder ise olumlu düşünce yere, bizi kim yerden kaldıracak.)
o Sınavın bittiğini, soruların çoğunu cevapladığınızı, ailenize ve arkadaşlarınıza güzel haberi verdiğinizi düşünün.
o Bugün açık havada hareket edin. (hava kapalı ise ne olacak? Veya bütün gün güneşin altında kalınırsa nasıl olur?)
o Bu gece güzel bir uyku çekin. İyi uyuyamazsanız da üzülmeyin. Birkaç saat az uyumak sanıldığı kadar da kötü değildir. (Güzel bir uyku nasıl çekilir? Soldan sağa mı, yukarıdan aşağıya mı? İyi uyuyamamak ne anlama geliyor? Birkaç saat uyumanın iyi ya da kötü olması ve sanılmadığı kadar iyi değil midir? Beynimizde neler uyandırıyor, bu cümleler)
o Ağır yemekten kaçının. Hafif ve besleyici bir yemek yiyin. Zamanında kalkıp güzel bir kahvaltı yapmak her zamankinden daha önemli. (Ağır yemekten kaçınmak için yemekleri hızlı mı yiyelim.Evde güzel kahvaltı yapılabilecek malzemeler yoksa ne olacak?)
o Sınav esnasında bedeninize "gevşek ve rahat ol" mesajı yollayın; bunu derin bir nefes alarak yapabilirsiniz. (Gevşek ve rahat olmazsan seni fena yaparım mesajı da yollayalım mı?)
o Oturduktan sonra gözlerinizi kapatın, bedeninizi gevşek ve güvenli bir hale getirin. (Farkında olmadan uykuya dalarsak ve üç saati uyuyarak geçirirsek? Gevşek ve güvenli olmaya ne zaman en çok ihtiyaç duyulabilir.:-))
o Rahat hissedeceğiniz bir yerde olduğunuzu düşünün. Sahilde ayaklarınızı suya sokup oturduğunuzu düşünebilirsiniz. Sınavda zorlandığınız anlarda tekrarlayın.( Ayağınızı suya soktuğunuzda, su da soğuksa, bu yüzden çişiniz gelirse?)
o Doğru nefes almak için sandalyede dik ve rahat bir şekilde oturun. (Öğrenciler sandalyede değil de sırada oturuyorlarsa?)
o Bir elinizi göbeğinizin hemen altına, diğer elinizi göğsünüzün üstüne koyun. ( Göbeğinizin ne kadar altına ve göğsünüzün ne kadar üstüne koyacaksınız?) Ciğerlerinizdeki tüm nefesi zorlanmadan verin, burnunuzdan derin ve güzel bir nefes alarak ciğerinizin bütününü doldurun. (Nefesimizi nereden vereceğimiz söylenmemiş. Güzel bir nefes ne demek?)
o Kısa bir süre bekleyip nefesinizi aldığınızın iki katı sürede boşaltın. (4 katı süre beklerseniz daha iyi olacak, nefesinizi hiç vermezseniz sınav diye bir sorununuz kalmayacaktır.)
o Derin bir nefes daha alın ve yine tümünü verin. Bundan sonra beş kere normal temponuzda nefes alıp verin. Tekrar önceki derin nefes alma egzersizini tekrarlayın. Kendinizi daha rahat ve gevşemiş hissedeceksiniz. (Bunlar için geçecek zaman kaç soruya mal olabilir acaba?)
'Size uğurlu gelen şeyleri yanınıza alın'
Turgay Biçer
o Kaygılı insanlardan uzak durun. (Annemiz ve babamız kaygılı ise ne olacak? Ne kadar uzakta durmalıyız? 10 metre, 1 kilometre?)
o Pes etmediğiniz sürece oyun dışı kalmazsınız. Asla pes etmeyin. (Pes etmek neden aklımıza getirildi? Sınavdan oyuna geçtik? Asla pes etmezsek, papazla veya vale ile pes edebilir miyiz?)
o Dik yürüyün, ses tonunuza dikkat edin ve her türlü davranışı sanki siz en iyilerden biriymişçesine yapın. (Bilmediğimiz bir konuda nasıl davranmamız gerektiğiniz öğrendik böylece. ......mış gibi yapın)
o Sabah bir duş alın ve her türlü olumsuzluğun gittiğini, yeni ve yaratıcı bir yeni güne başlayacağınızı hayal edin. (Olumsuzluklar suyla gidiyor demek ki, kir gibi bir şey olsa gerek, Yaratıcı bir gün mü, yoksa yaratıcılığımızı kullandığımız bir gün mü?)
o Uğurlu gelen şeyleri yanınıza alın. (Eğer köpeği uğurlu ise sınava köpekle mi girecek?)
o Tüm konsantrasyonunuzu sorulara verin. Hatalarınızı veya size zor gelen şeyleri erteleyin.
(Sorulara mı, çözümlere mi, cevaplara mı? Yoksa hepsine birden mi? Erteledik yeniden karşılaştığımızda ne olacak?)
o Zamanınızı iyi kullanın. Acele etmenin anlamı yok. (Kötü kullanıldığını nereden biliyor ve acele etmemenin anlamı var demek ki? Bu yüzden cevap veremediğimiz soruların sorumlusu kim?)
o "On dakikanız kaldı" benzeri uyarıları dikkate almayın. "Daha 10 dakikam var" diye olumlu düşünün. ( Hatta şöyle söylenirse daha iyi olabilir mi? Daha yüzseksen dakikam var diye düşünmek bile bizi rahatsız ederse!)
o Yanınıza su, çikolata, şeker veya sakız alın. Sakız çiğnemek insanın daha kolay konsantre olmasını sağlayabilir. (Çukulata tansiyonu düşürürse ve bizi fazlaca rahatlatırsa ne olacak? Sakız çiğnemek ile konsantransyon arasındaki bağlantı ne olabilir? Sakızı balon yapıp sınavda da patlatabilir miyiz?)
o Ara sıra başınızı kaldırıp birkaç saniye derin diyafram nefesi alın ve daha önceki başarı anlarınızı düşünün. (Derin diyafram nefesi olduğuna göre, sığ diyafram nefesi de olmalıJ)
"İhtiyaç duyduğunuz hormonlar için hemen gülümseyin"
Münir Arıkan
o En çok endorfin ve seretonin hormonlarına ihtiyaç duyacaksınız. Bunu da bugünden itibaren gülümsemeye başlayarak elde edebilirsiniz. (Seretonin hormonu sadece orgazm sırasında ortaya çıkan bir hormonsa? Sınava acı acı gülümsesek de olur mu?)
o Sınavda kullanacağınız çok özel bir kurşun kalem edinin. Mesela en sevdiğiniz kişiden size o kalemi hediye etmesini isteyebilirsiniz. (Çok özel bir kurşun kalem nasıl olabilir? Gülenden Arıkana böyle bir kalem veya kolye veya bilezik hediye edilmiş midir?)
o Bu kaleme bakarken, başarılı olduğunuz mükemmel bir sınav anını düşünün. Kaleme her bakışta o anı düşünmeyi tekrarlayın. (Neresine bakacağız?)
o Kalemi yazı yazma pozisyonunda üç parmağınızla yumuşak bir şekilde tutun. Tutma hissi, dokunma hissi parmaklarınızın ucundan beyninize doğru yükselirken, yine başarılı olduğunuz sınavı düşünün. (İki parmakla tutuluyorsa ne olacak? Aynı sınavı mı başka sınavı mı düşüneceğiz?)
o Kaleme özel bir ses verdirecek şekilde (mesela kol saatinize tıklatarak) kalemden bir ses çıkarın. Kalemin sesini her duyuşunuzda yine o mükemmel sınav anını düşünün. (Sürekli aynı sınavı düşünüyoruz ama bu sınav üniversite sınavı.)
o Kalemin arka kısmına en sevdiğiniz parfümden hafifçe sıkın. Kalemin kokusunu her kokladığınızda yine o sınavı anını düşünün. ( Böylece toksikoman olabilmek için ilk adımı da attık?)
o Kalemin silgi kısmına sevdiğiniz bir yiyecekten bir parça sürün. Örneğin çikolata. Çikolata sürülü yeri her yaladığınızda, en başarılı olduğunuz sınavı düşünün. Kalemi dudaklarınıza götürdüğünüzde o sınavı düşünmeyi tekrarlayın. (Zeytinyağlı barbunya sürsek olur mu? Kalemi yaladığımızda sınavı değil yalamayı daha fazla öğrenmiş olur muyuz?)
o Sınav süresince kalemi parmaklarınızla sıkarak, koklayarak, tadarak ya da dikkatlice kaleme bakarak aynı duyguları yeniden yaşayabilirsiniz. Artık kalemi her tuttuğunuzda o mükemmel sınavı yaşayacak ve stresinizi yok edeceksiniz. ( Bunun soru çözmekle ne bağlantısı var pek anlaşılmadı ama kalemle olan ilişki biraz başka bir yöne doğru gidiyor gibi. Dokunun, koklayın, öpün, sonrasını da bu bu bilgileri veren yazabilir .....)
"Kendinizi içinde en iyi hissettiğiniz kıyafetleri giyin"
Cengiz Eren
o Hâlâ korku ve tedirginlikler varsa bunlardan kurtulmanın en kolay yolu geleceği belirlemek, üniversite sınavında kaynaklara uygun olarak alınacak puana ve bu puanla kazanılacak bölümlere karar vermek. Bu karar verildiğinde korku ve tedirginlikleriniz kaybolur. (Kaynaklarınıza uygun olarak geleceği belirleyin)
o Sınav sırasında bir soruyu çözemezseniz kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Bu durum daha sonraki soruların çözülmesine de engel olabilir. Bunun önüne geçmek için en iyi soru çözebildiğiniz bir anı yeniden yaşamanız ve duygularınızı geri çağırabilmeniz gerek. (Geçmişte yaşadığınız ve iyi hissettiğiniz bir durumu yeniden algılayın)
o Bunu yapabilmek için sakin bir yere oturmalı, kendinizi en güvenli hissettiğiniz anı yeniden yaşamalısınız. (Bu tecrübeyi yeniden geri çağırırken, olması gereken ortam hakkında bilgi verilmesi)
o Yarın normal bir günmüş gibi yataktan kalkın. (Sınavı kendinizden daha fazla önemsemeyin.)
o Kendinizi en iyi hissettiğiniz giysileri giyerek sınava doğru yola koyulun. (Kendi seçimlerinizi elbisenizden yapmaya başlayın)
o Sınav salonuna girdiğinizde "Bu sınavı kazanmak istiyorum, kazanabilecek bilgi ve kaynağa sahibim" cümlesinden sonra yerinize oturun ve sadece soruları okuyup çözmeye başlayın. (Kaynaklarınıza uygun davranışı tavırla destekleyin)
o Soruları çözerken ağzınıza atacağınız birkaç kuru üzüm, kandaki şeker seviyesini gerekli seviyede tutabilir. (Yoğun zihinsel süreçlerde beyin aşırı kan şekeri kullanır. Kana en kolay karışabilen şeker ise früktoz olup en zengin olarak üzüm ve incirde bulunur.)