Tenissever Mesaji
- Son Güncelleme: Cuma, 25 Ekim 2013 12:48
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 3045
Sevgili Tenissever'ler,
WTA samipiyonasi basladi. Heyecan cok fazla olmayacak gibi. Serena Williams bu turnuvadaki tek yildiz. Ve turnuvayi alacak gorunuyor.
Bu turnuva bitimiyle TTF'nin butcesi 30.000.000 TL'den 9.000.000'a dusecek, 2014 yilinda. Turkiye'de 200.000 dolar ustunde turnuva yapilamazken, 6.000.000 dolar odullu turnuva yapilmasi bana cok anlamli gelmiyor.
Bugun butun federasyonlar Genclik ve Spor bakanliginin kontrolunde. Ozerk federasyon kavrami ile yola cikan Azmi Kumova'nin hazirladigi tuzuk bizi bu gunlare getirmis durumda. Tenis'te bir kac kisinin ya da ailenin destekleri ile yeni isimler cıkabiliyor. Cagla Buyukakcay, Pemra Ozgen, Marsel İlhan ve yeni donemde Tuna Altuna, Ipek Soylu ve Baris Erguden'in basarilarini goruyoruz.
Federasyon baskanı ayni zamanda PTT genel muduru. PTT ise gercekten onemli gelismeler gosteriyor. Reklamlarini WTA salonunda gordugumuz PTTcell, HGS, ve banka uygulamalari ile buyuyor. Bu anlamda Federasyon baskani'nin isleri cok yogun. Tenisi yonetmeye veya oynamaya ne kadar vakit bulabiliyor, bilemiyoruz.
Tenise turnuvalari ile destek veren Hulya Avsar, kızı icin soyledikleri baba Kaya cilingiroglu'ndan tepki gordu. Bu konudaki bilgileri basindan takip ettiniz diye umuyorum.
Tenisin mental olup olmadigi konusunda ise cok sayida yazisma yapildi. Bu konuda Aldoux Huxley'in Cesur Yeni Dunya kitabini okumaniz ve sartlandirmanin nasil yapilabilecegini gormeniz daha uygun olur.
Ayrica bir kitap tercume ettirmek istiyorsaniz bir editore birkac bin lira verip tercüme ettirebilir, daha sonra terminoloji konusunda duzeltmeler yapar, kitabı yayınlarsiniz. Ancak tenis konusunda yillar once kitap hazirlayan Arif Kocak'in yazdigi ve goruntulerle tenisi anlattigi kitap kac tenissever tarafindan alindi ve okundu. Onlarca baski yapip Arif Kocak'a yeni kitap yazma konusunda bir motivasyon yaratti mi? Allah rahmet eylesin Osman Kermen hoca'nin elonu ve elarkasi vurus terimleri talebeleri tarafindan kullanildi mi?
Tenis duygularin etkin oldugu bir spor. Ozellikle kaybetmek onemseniyorsa, teniste gelisme olmayacaktir. Kucuk yasta tenise baslayan ve kaybettigi zaman ailesi, hocasi, kulubu tarafindan yuzune bakilmayan cocuklar ileriki yaslarda kaybetmeyi onemseyecek, ve kaybetmemek icin kazanmamak yolunu sececektir.
Cagla Buyukakcay'in mac sonuclari incelenirse, aldıgı ilk setlerden sonra mac kaybetmesi bu sebeptendir. Ancak ilk seti verdikten sonra aldigi ikinci set sonrasinda maclari almasi digerine gore biraz daha kolay olmaktadir. Bu yuzden de kendisi WTA sampiyonasinda oynayabilecek durumda iken, basari cok onemsendigi icin 150 siralarda dolasmaktadir.
Marsel İlhan gecmis yillardaki yakaladigi cikisi ve patlamayi bir daha hic yakalayamadi. Zira ilk yuz icine girebilmek icin sarfettigi asiri enerji kendisini bir anlamda etkiledi. Koydugu hedefe ulastiktan sonra bu noktaya bir daha gelemedi. Umarim gelebilir.
Bir baska acidan bakildiginda profesyonel tenis zor ve acimasiz. Yalnizligin hem saha icinde, hem de turnuvalar icin dolasilirken hissedildigi bir spor. Her hafta yeni bir otel, yeni bir saha, yeni insanlar, yeni yiyecekler. Bunlara uyum saglarken cikip bir de mac yapacaksiniz. Gunde 4-5 saat saha da, varsa antrenorunuz topa vurmaya calisacaksiniz. Bunlar bilinmeden bu spora baslanmasi, cok kucuk yaslarda ailenin istegiyle baslanmasi, buyudugunde gercekten bu sporu yapmak isteyip istemedigini sorgulatacaktir.
Cocuklara 12-14 yasindan once turnuva oynatmak, ozellikle ailenin de basariya ihtiyaci var ise, onlara zarar verecektir. Cunku kucuk yas turnuvalarinda mac kaybedilmesi zihne yapilan kayitlarin cok derin olmasini saglayacak, cocuk kaybetmeyi yukarida da soyledigim gibi onemseyecektir. Antrenorunun kizmasi, ailesinin surat asmasi, kulubunun gosterdigi tepkiler ve tabii seyircilerden alinan tepkiler negatif ise cocugu cok kucuk yasta etkileyecektir.
Cocuklarını kucuk yaslarda tenise veya yarismaci bir spora baslatacak ailelerin cok dikkatli olmasi gerekir. Buyuk yaslarda veteran tenisine baslayan kisilerdeki etkilerine bakarak bunu daha iyi gozlemleyebilirsiniz.
Tenis oynuyorsaniz her tenis macinda butun hayatinizin sorgulandigini bilmelisiniz. Bunlar icinde varolan negatif tecrubeler, basarisiz vuruslar sonucunda ortaya cikacak ve oyununuzu negatif yonde etkileyecektir. Bu yuzden zihnin gecmis tecrübelerin etkisinden temizlenmis olmasi gerekecektir. Ornegin kucuk yasta yatili okuyan bir cocuk, tenise basladiginda teniste de "yatili" hale gelecektir.
Teniste yasanan dijital duygusal hareketleri yonetmek kolay degil. Bu yuzden cok sayida profesyonel olsun amator olsun veteran olsun, bircok oyuncuda saha disi ve saha icinde cok farki davranislar sergileyebilmektedir. Saha disinda cok sakin bir insan iken saha icinde kolaylikla kufreden raket atan insanlar goruyoruz.
Tenisin gelismesi icin oyuncunun algi hizinin yukseltilmesi ve bunun hic yavaslamamasi gerekir.
Zira algi hizi yuksekse 200 kilometre ile gelen servisi 70 km ile geliyormus gibi algilayabilecektir. Ancak bu hiz kolaylikla dusebilir. Antrenman yapip bu algi hizini kullanan birisi daha sonra babasi ile de oynadiginda buyu bozulmus olacaktir. Justin henin tenisi birakip tekrar dondugunde eski algi hizini yakalayamadigi icin tenisi yeniden birakmak zorunda kaldi. Zira zihninde tenis oynamaya devam ederken olusan "myelin" maddesi zarar gormustu. Orada olusan catlaklar onun gecmisteki gibi tenis oynamasini engelledi.
Mancini "burasi italya gibi, herkes herseyi biliyor" cumlesini kullanmis. Bu cumle gercekten onemli. Herkes tenisi gelistirmeye degil kurtarmaya calisirken ortaya cikan durum bu oluyor.
Fatih Terim'in cok basarili olarak algilandigi bir ulkede tenisin de gelismesi kolay degil.
Sevgilerimle,
Cengiz Eren