Anneciğim Seni Mahçup Ettim
- Son Güncelleme: Cuma, 21 Eylül 2012 15:53
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 3342
'Anneciğim seni mahçup ettim!'
Girdiği bunalım sonucu 5 katlı binanın çatısından atlayan 14 yaşındaki kızın durumu kritik...
DHA
ANTALYA'da geçirdiği bunalım sonucu 5 katlı binanın çatısından atlayan ilköğretim 8'inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki B.Y.'nin vücudunda çok sayıda kırık olduğu ve hayati tehlikeyi henüz atlatamadığı belirtildi. Anne Figen Y., "Kızım kendine geldiğinde elimden tuttu, 'Anneciğim seni mahcup ettim' dedi. Ben de ona hiç bir şeyin kendisinden önemli olmadığını söyledim" diye konuştu.
Olay dün öğle saatlerinde Altındağ Mahallesi Turgut Reis Caddesi'nde meydana geldi. Bunalım geçiren B.Y., evlerinin bulunduğu 5 katlı Tümer Apartmanı'nın çatısına çıktı. Son anda gelen annesinin bağrışlarına aldırmayan B.Y., kendisini boşluğa bıraktı. 4'üncü kattaki dairenin panjuruna çarparak yavaşlayan B.Y., beton zemine çakılarak ağır yaralandı.
Okulun en başarılı öğrencileri arasında gösterilen B.Y.'nin öğrenci başkanlığı yaptığı, özellikle İngilizce dersindeki başarısından dolayı bir üst sınıfın derslerini aldığı belirtildi. Olayın ardından kaldırıldığı hastanede, öğretmenleri ve arkadaşları tarafından da ziyaret edilen B.Y.'nin vücudunda çok sayıda kırık olduğu ve hayati tehlikeyi henüz atlatamadığı belirtildi.
'ONU TUTAMADIM'
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin çocuk yoğun bakım servisinde yatan B.Y.'nin annesi Figen Y., her ailede olabilecek, anne- kız arasında bir tartışma yaşandığını belirterek, şöyle dedi:
"Bu yaştaki çocukların 'Her şeyi biliyoruz' psikolojisi var. Aslında kendimizde de birtakım suçlar aramamız gerekiyor. Onların yaşadıklarının ne noktada duygusallaştırdığını bilemiyoruz. Siz çocuğun ne kadar içine girmeye çalışırsanız çalışın tıkanıyorsunuz. Dün tartıştık. Kızıma, 'Kalk karşıdaki börekçiden börek al da sakinleşelim' dedim. İçimde bir şey dürttü. Baktım karşıda yok, internet kafeye girdim yok. Bir şey beni kolumdan tuttu ve yukarı gönderdi. Baktım çatının kenarında. 'Anneciğim dur' dedim. Yakaladım bluzunun arkasından ama tutamadım. Bundan büyük kabus olamaz. Şu an hayati tehlikeyi atlatmış değil. Şu an iç organlarında zarar verip vermediğiyle ilgili takip altında. Kendine geldiğinde 'Anneciğim özür dilerim, seni mahcup ettim' dedi. Ben de 'Hiç bir şey senden önemli değil' dedim.
Bu haberi okuduğunuzda neler hissettiniz? Bence çocuklarının neler hissettiğini farketmeyen anne ve babalar için tam da bir ders niteliğinde. Başarılı, sosyal ve kendisini geliştimeye çalışan bir öğrenci, annesi ile tartışıyor. Tartışma nedeninin ne olduğu haberde yok. Ancak annenin kendisinden belki de bir iş yapmasını istemesi ve kızının da buna karşı çıkması tartışmayı başlatmış olabilir.
"Bu yaştaki çocukların herşeyi biliyoruz psikolojisi var" diyen anne, o durumda bile kendisinde büyük bir hata olmadığını iddia etmeye çalışmaktadır. "Çocuğun ne kadar içine girmeye çalışırsanız çalışın, tıkanıyorsunuz" cümlesi ile yine bir hata yapmaktadır. Halbuki kızı kendisinden sevgi beklemekte ve elde ettiği başarılardan sonra bile onunla kolaylıkla tartışabildiğini diğer cümlelerde görebilmekteyiz.
Daha önemlisi ise, öyle bir tartışmadan sonra 'Kalk karşıdaki börekçiden börek al da sakinleşelim' cümlesi bardağı taşıran son damla olsa gerek. Zira anne burada iki şey yapmış oluyor. Birincisi kalk kelimesi bir emir içeriyor. İkincisi börek al da bir emir. Üçüncüsü ise sakinleşelim. Anne söylediği bu cümlelerin "seni şimdi görmek istemiyorum" anlamına geldiğini hiç anlamamış olsa gerektir. B.Y. ise madem ki annem beni görmek istemiyor diyerek, kendisi için de çok yanlış olan bu eylemi gerçekleştirmiş olabilir.
Daha da önemlisi ve hazini ise B.Y.nin kendine geldiğinde "Anneciğim özür dilerim, seni mahçup ettim" cümlesidir. Bu cümle aslında annenin kızının üzerinde kurduğu baskının büyüklüğünü de anlatmaktadır. Hayatını kaybetme tehlikesi var iken, kendisini değil annesini düşünebilmektedir.
Kızın söylediği bu cümleler onun "istenmeyen" olduğunu düşündürmekte ve kendisini istetmek için gösterdiği onca başarı ve sonuca rağmen annesini yine memnun edemediğini düşündürmekte ve annesinin kendisini görmek istemediğini düşündüğündüğü anda derinde olan bu yapının çalışmaya başlaması ile bu sonucu ortaya çıkardığını anlayabiliriz. İstenmeyen çocukların kendilerini istetmeye çalışması Steve Jobs'dan da bildiğimiz bir şeydir. Bkz "istenmeyen Çocuk"
Anne ve babaların çoçuklar üzerinde ne kadar büyük baskılar yarattığını ve onların zihinlerinde ne kadar önemli hasarlara ve böyle sonuçlara yol açtığını gösteren bir durumdur, bu aynı zamanda. Çocuklarını kendi gerçekleştiremedikleri için programlamaya kalkan, onlarla ilgilenerek, uğraşarak ya da tartışarak kendi sorunlarından kaçmak isteyen o kadar çok veli var ki.
Yapılması gereken ne diye sorarsanız, çocuklara annenin sevgi, babanın ise güven vermesi ve onlar yardım istemeden onlara yardım edilmemesi. Bunun dışında onlara yapılacak nasihatlerin veya yönlendirmelerin onların hayatlarına hiçbir şey katmayacağının bilinmesi gerekiyor. Böyle acı ve kendilerini bir ömür boyu kötü hissettirecek sonuçlardan koruyabilmeleri için.
Cengiz Eren
21 Eylül 2012