Tennis US Open 2022

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Carlos Alcaraz US Open Tek Erkekler şampiyorumUS Open 2022 tennis  turnuvası sona erdi.

Bir çok içerikte tenis tarihine önemli kayıtlar yapan bu turnuva hem izleyici ve hem de tv seyircileri açısından heyecanlı ve güzel maçların yaşanmasını sağladı. Seyirciler bir çok maçta hop oturup hop kalktılar. Ve turnuva sona erdi. 770.000 seyirci turnuvayı çanlı olarak izledi. ESPN'de Serena Williams'ın maçının 4.800.000 kişi tarafından izlenmesi ise başka bir rekordu. Bunun içine Eurosport yayınları da dahil değil.

US Open 2022 de birçok içerikte değişim gerçekleşti. Tenis gösteri sporu haline dönüştü. Daha önce maçı sakince izleyen tenissever'ler ve oyuncular arasında interaktif bir bağ oluştu.Hemen her puanda yumruk sıkma genel bir ritüel haline geldi. Önemli puanlarda ise seyircilerde alkış isteği yapan oyuncuları da görüyoruz. Tenis artık bir gösteri sporudur.

Carlos Alcaraz

Turnuvayı 19 yaşındaki Carlos 'Carlito' Alcaraz kazandı. Casper Ruud ile olan maçta da çok güzel puanlar vardı. Ispanyol tenisçi hem güçlü oyunu ve hem de oynadığı oyundan göze çarparken, maç sonunda tarihte ATP sıralamasına bir numaraya oluşan ilk tenisçi oldu. Arka arkaya 5 setlik 3 maç oynayan Alcaraz son maçını 4 sette alarak, kupayı elinde tutma ve öpme hakkını kazandı. 'Kupayı öpen kendini öper' cümlesi de o sırada aklımdan geçti. Kazandığı 2.600.000 dolar ile yıllık bir kobi ihracat cirosunu da elde etmiş oldu. Casper Ruud ise 1.300.000 dolar kazanırken, 1.300.000 dolar kaybetmiş oldu.

Casper Ruud'un koçu eski pro tenisçi Christopher Ruud iken, Alcaraz'ın koçu eski bir numara oyunculardan Juan Carlos Ferrero idi. Ruud Nadal tenis akademisi oyuncusu iken Alcaraz Ferrero akademisinden geliyordu. Böylece iç tarafta akademilerin iş reklamı da yapılmış oluyordu. Geçmişte bu konuda tek olan Nick Bolletieri Academy'in eski önemi olmadığını söyleyebiliriz.

Sponsorlar

Hem kazanılan paralar ve hemde sponsorlar açısından bakıldığında pro tenisin hizmet ettiği noktaları görebiliriz. Bir tarafta JPMorgan Chase, Rolex, diğer tarafta çok sayıda aşı, havayolu, muhasebe firmalarını da sponsorlar olarak gördük. Maçların data analizini yapan  IBM ise, servis hızlarının biraz geç verilmesi dışında önemli işlev gördü. Her oyuncu ve sahada topun düştüğü heryer bir daha ve bu datalar çok hızlı şekilde işlenip sonuçlanıyor. Çizgi hakemleri burada da yoktu. 

Turnuvada önemli sürprizlerde oldu. Tsitsipas,Taylor Fritz, Sİmona Halep, geçen yıl turnuvayı kazanan Emma Raaducanu'nun ilk turda , Felix Auger Alissime'nin ikinci turda, Medvedev ve Nadal'ın dördüncü turda ve ikinci haftayı göremeden yenilmeleri önemli sürprizlerdi.

Ajla Tomljanovic, Yannık Sinner, Carolen Garcia, Francis Tiafoe, İlya İvashka ise önemli bir çıkışa imza attılar ve daha önce hiç çıkmadıkları turlarda oynadılar. 

Kadınlarda Swiatek ve erkeklerde Alcaraz'ın kazandığı turnuva sona erdi. Onlar hem ün ve hem de para kazandılar. Bu turnuvada da bir çok grand lamde olduğu gibi Türk oyuncumuz yoktu. Yıllardan beri de en fazla birinci tur oynayan birkaç oyuncumuz oldu.

Burada önemli bir bilgi vermek gerekirse Carlos Alcaraz'ın kendisine sorulan 'nasıl kazandınız?' sorusuna ve verdiği "Bilmiyorum" cevabı bunu çok güzel anlatıyordu. Gerçekten de turnuvayı puan puan oynayan ve puanı kaybetse de çok fazla tepki göstermeyen ve bir sonraki puana hazırlanan Alcaraz, tenisin düşünmeden oynanması gerektiğini çok güzel anlatıyordu.

Tenis bu anlamda ilginç bir oyun. Grand Slam'de bir kategoride 128 oyuncu var. bir eksiği kadan maç oynanıyor ve 127 tane kaybeden oyuncu var. Sadece 1 kişi kazanıyor. BU anlamda teniste ve başka sporlarda kaybetmenin önemsenmesi spordaki gelişmeyi engelleyebilir. Oyuncu kaybetmemek için kazanmamak stratejisini uygulamaya başlayıp, farkında olmadan kaybetmeye çalışacaktır.  Geçen yıl US Open'i elemelerden gelip kazanan Emma Raducanu  buna en güzel örnek olarak verilebilir. ""Daha sonra kaybedeceksem ilk turda kaybederim" diyerek, bir çok turnuvada kaybetmeye devam ediyor.

NLP Teknikleri

Bu anlamda mindset ve mental güç denen yapının NLP Teknikleri öğrenilmesi ve uygulanması çok kolay.  Ancak tenis gibi kişilerin hayatını adadıkları bir sporda, hem süreçler ve hem de ağır antrenmanlar kişileri çok zorluyor. Bu sebepten çoğu pro tenisçiye baktığımızda iki önemli kanaldan beslendiğini görüyoruz. Birinci sporcu ailelerin çocukları, diğeri ise göçmen ailelerin çocukları teniste çok başarılı oluyorlar. Casper Ruud, Djokovic, Nadal örnek verilebilir. Federe, Felix Auger Allisime, Shapovalov ve benzeri bir çok ülkesinden göçmüş ve yeni ülkesi adına turnuvaya katılan çok oyuncu var.

Bir gözlemimde şu. Sahada sırım gibi adeleleri  gelişmiş oyuncular sahada oynarken, seyirciler arasında çok sayıda kilolu ve obez diyebileceğimiz insanın görülmesi de ilginç. New York hop-dog ve hamburger kültürünün  sonuçları olsa gerek.

Turnuvayı her kategoride kazananları ve Tek Erkeklerde tarihteki en genç oyuncu olarak bir numaraya yükselen Carlos Alcaraz'ı tebrik ediyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyoruz. Alcaraz'ın arkasından çok sayıda genç tenisçiyi üst sıralarda  üst sıralarda görmeye devam edeceğiz. Djokovic, Nadal, Federer devrinin kapandığını söyleyebiliriz. Onlar 72 Grand slam'ın 63 tanesini kazanarak hem tarihe geçtiler ve 100.000.000 dolardan fazla ödülün sahibi oldular. Kazançlar açısından bakıldığında tenis ödülleri daha demokratikleşecek diyebiliriz. Tabii ki, kendi çapımızda tenis oynamaya devam edeceğiz.

Sevgiler,

Cengiz Eren 

NLP Uzmanı ve eğitmeni,

http://www.erenlp.com

http://www.facebook.com/groups/tsever (Facebook tenissever grubumuza üye olabilirsiniz. Üye sayısı 3.361)

Okunabilecek yazılar:

Tenis, Duygular ve NLP

NLP ve Profesyonel Tenis

Tenis ve Çağla Büyükakçay

Tenis Topları

 

 

 

 

 

 

TOP