Kadına Şiddete Hayır sloganının yanlışlığı

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Kadına Şiddete HayırKadına Şiddete Hayır

Ataköy Soroptimist ile yaptığım zoom görüşmesi "Şiddetin nedenleri, sonuçları ve önlenmesi" konusunda idi. Güzel ve faydalı bir toplantı oldu. Yaklaşık 30'dan fazla üyenin katıldığı toplantı yaklaşık bir buçuk saat kadar sürdü.

Şiddetin var olduğu alanlar

Şiddet hayatın her içeriğinde var aslında.

Şiddeti tanımlarsak şöyle ifade edilebilir. "Şiddet bireyin bedensel ve zihinsel açıdan zarar görmesine neden olan, bireysel ve toplumsal hareketlerin tamamıdır. "  

  • Aile içi Şİddet
  • Okullarda Şiddet
  • Futbolda Şiddet
  • Dilde Şiddet
  • Şarkılarda Şiddet
  • Trafikte Şiddet
  • Sosyal Şiddet  

ve benzeri bir çok alanda şiddet davranışları sözel, davranışsal ve fiziksel içeriklerde  görülebiliyor. 

Şiddetin ortaya çıkmasındaki en önemli etken güçsüzlük duygusunun yoğun olarak hissedilmesi olacaktır. Kişinin farkında olduğu aklının karşması ile zihinsel kapaklarının açılması ile geçmişte gösterilemeyn tepkiler toplamının o anda, kapakları açan kişi ya da duruma gösterilmesidir. Bu şekilde kişi ne yaptığının farkında olamayacak ve kendi kontrolünü kaybedecektir.

Güçsüzlük hissi yaygın olduğundan bir araçla kendisini güçlü hissetmeye çalışacak, karşısındaki kişiye zarar vermek isteyecek ve fırsatını bulursa zarar verecektir. Bu açıdan şiddet ya fiziksel güçle ya da bir araçla ortaya çıkan durumdur, diyebiliriz.

Kadına gösterilen şiddet ise giderek yaygınlaşıyor. Bunun sebeplerinden bir kaçı, terör, topluma aktarılan nefret mesajları olduğu kadar "Kadına Şiddete Hayır" sloganınında etkisi büyüktür.

Beynimizin çalışması ve uyarılar

"Kadına Şiddete Hayır" sloganı kadına gösterilen şiddeti işaret etmekte, böylece kişilerin zihninde kadına şiddet gösterilebilir bilgisi yelreşmektedir.  Beynimiz negatif mesajları tersi yönünde işlemekte ve zihne yerleşen bu bilgi kapaklar açıldığında uygulanır hale gelmektedir.  "Trafik Canavarı olmayın" sloganı trafik kazalarını arttırmıştır. Aynı şekilde "Frene Değil, Kurala Güven" sloganı da trafiğin tehlikeli olduğuna dair inancı yüzeye taşımakta insanlar yola çıkarken keyifli bir seyahat için değil, kaza yapmamak ve canlı kalmak duygusu ile gergin olarak seyahat etmekte, kolayca kurtulabiliecekleri kazalardan kaçamaz hale gelmektedir.

Bu açıda kadına şiddet gösterilebilir mesajını kapsayan "Kadına Şiddete Hayır" mesajı yanlıştır.  "Black Lives Matter" mesajında afro-amerikan vatandaşların hayatının önemli olduğu anlatılmakta, ve çok daha etkili olmaktadır. Bu sloganda gösterilen şiddeti azaltsa da, ortaya yine şiddet çıkmaya devam etmiştir.

Kadına şiddet gösteren erkektir. O yüzden erkek şiddetinden bahsetmek daha anlamlı olacaktır. "Erkek Şiddet Göstermez" gibi bir slogan da şiddet içeriğinde kalmaya devam edebilir.  Dikkatli olarak bakıldığında "Adam Olmak kavramı" içeriğinde yeni sloganlar ve mesajların topluma yoğun olarak aktarılması, şiddetin azalması yönünde etki yapabilecektir. Aynı zamanda insanın, kadının, çocuğun ve hayatın değerli olduğuna dair mesajlar "adam olmak" kavramının etkisini arttıracaktır.

Sevgi ve İç barış

İnsan kendisi ile barışıksa ve insan ve doğa sevgisi var ise, şiddet göstermesi mümkün değildir.  Şiddet gösteren insanların kişisel tarihine bakıldığında yeteri kadar sevgi almadıkları, şiddeti öğrendikleri veya gördükleri görülecektir. Şiddeti öğrenen şiddet uygulayabilir. Son olarak biri sizi sinirlendiriyorsa hayatınızı ve duygularınızı yönetiyor demektir.

Şiddet içeriğinde yol uzun ama çalışmalar önemli. Doğru modelde yapılan çalışmaların etkili olabileceği görülmektedir. Konu üzerinde düşünmeye, çalışılmaya devam edilmesi önemli. Aşağıdaki linkler ilginizi çekebilir.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

Şiddet ve Kişisel Tarih

Uygulanan Şiddet,Kadınlar, Çocuklar, Nedenler

Şiddet, Futboldaki Şiddet, Katliam

Lütfen TFF nin Şiddete Karşı Kampanyası

 

 

 

 

 

 

 

 

TOP