Corona Virüsü, Korona ve Hastalık Korkusu

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Korona Virüsü ve Korona KorkusuCorona Virüsü ve Korona Korkusu

İnsan hayatında zihinsel olarak bir yapılanma zamana bağlı olarak ortaya çıkar. Bazen iş, bazen para, bazen sevgili, bazen toplum ve başka içerikler öne geçer. Zamana bağlı olarak bu hiyerarşiler değişecektir. 

Daha önce depremde evlerimiz ve sağlığımız, bir ekonomik krizde para ve gelecek, seçim sırasında seçeceklerimiz, eğitim ücretleri arttırdığında eğitim önemli hale geliyordu. Şimdi ise daha önce bu boyutta yaşanmamış bir salgınla karşı karşıyayız. Bu durum bize sağlığın ne kadar önemli olduğunu anlattı ve öğretiyor.

Sağlık Önemli

Geçmişte Albert Camus’nun Veba isimli eserini okurken hissedilenler , bir gün benzer bir durumda, kitapta bahsedilen Cezayir de değil, daha büyük bir boyutta karşılaşmak ilginç oluyor. Dünya çapında korona virüs alarmı, kapatılan sınırlar, iptal edilen uçuşlar, sokağa çıkma yasağı, uzun süreli karantina bir anda ortaya çıkıverdi. 19 Ocak 2020 de başlayan süreç Mart ortasına geldiğimizde herkesi etkiledi. Bir korku ve kararan gelecek herkesi tedirgin ediyor.

Korkular

Korkular biz kendimizi koruyamadığımızda ortaya çıkıyor. Bütün korkular için bu söylenebilir. İnsanın korku üretmedeki yaratıcılığı inanılmaz. Her içerik ile ilgili korku üretebiliyor insan. Örnek vermek gerekirse, asansör korkusu, kedi korkusu, fare korkusu, karafatma korkusu, inen yürüyen merdiven korkusu, kilo alma korkusu, uçak korkusu, deprem korkusu ve daha bir çoğu.

Korona korkusu

Korona virüsü tek hücreli bir canlı. Şimdi insanlar korona virüsünden korkuyor. Zira hayatlarını korku ile yöneten insanlar şimdi bu korkuyu hissederek biraz daha hareket edemez hale geliyorlar. Bu kişiler insanları korona taşıyıcısı olarak görecektir. Korona korkusu ortaya çıkınca diğer korkular, beynimiz oransal olarak çalıştığı için diğer korkular azalacak ama korona korkusu zihnin her noktasını kaplayacaktır. 

Değişim Mesajı

Gerçekten daha önce yaşanmamış bir durumla karşı karşıyayız. Sosyal medya, televizyonlar, gazeteler ve web siteleri sürekli olarak bu hastalıktan, nasıl korunacağından ve kimleri etkileyeceğinden bahsediyor. Daha önceki salgınlarda bilgi bombardımanı böylesine değildi. Şimdi her taraftan ve telefonlardan bilgi yağıyor, daha çok negatif korkutan bilgiler. Aslında korona gösteriyor ki, eskisi yaşamamız giderek zorlaşacak. Virüslerin en önemli özelliği kolayca değişebilmeleri.  Doğadan uzaklaşan ve yerleşik düzene geçen insanın değişmesi zorlaşıyor, zorlaştıkça da korkuları artıyor.  

Hayatınızı ve yaşadıklarınızı gözden geçirip, kendi kararlarınızla hayatınızı yönetmeye başlamak en önemlisi. Yoksa bu benzeri korkular yaşanmaya devam edecektir. Bilinmesi gereken hayata karşı tavır gösteremeyen insanların, korku ve stres altında yaşayan insanların daha kolay hasta olduğu. Bu kişilerin immune sitstemleri de doğal olarak düşük olacak ve korona virüsünden daha çok etkileneceklerdir.

Hem korona virüsünden ve hem de korona virüsü ile ilgili sözel ve yazılı korku üreten bilgi içeriklerinden kendimizi korumak en önemli nokta. Tavrınızı değiştirin, immüne sisteminizi yükseltecek gıdalar alın ve hayatınıza devam edin.

Ellerin ve vücudun temiz olması önemli ama zihinde aynı temizlikte olursa hayat güzelce devam eder.

Yazıyı hazırlayan Cengiz Eren NLP Uzmanı ve Eğitmenidir. Zihinsel Detoks konusunda bilgi aktarımı yapmakta, ve tecrübelerin hayatımızda ortaya çıkardığı stratejilerin neler olduğunu göstermektedir. Stratejiler değişmez ise, değişim ortaya çıkmayacaktır.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni 

http://www.erenlp.com

 

TOP