Kobe Bryant Basketbol ve Sınırlar NLP

Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 
Kobe Bryant
Kobe Bryant

Basketbol tarihinin en önemli isimlerinden biri Kobe Bryant'tı. Bir helikopter kazasında vefat etti. Bütün dünyadaki hayranları, ailesi, yakınları, hepimiz şok olduk.

Böyle bir kazanın olması beklenmeyen bir durum Basketboldan elde ettiği servetle güzel bir hayat yaşayan ve helikopteri taksı gibi kullanan Kobe Bryant. Eşinin söylediğine göre aynı anda ikisi helikoptere binmiyorlarmış. Sanki kaza olacağından duydukları korkuyu gösteriyor. Kaza gününde helikopterde kendisi ile kızı, kızının arkadaşı, arkadaşının ailesi de hayatını kaybetti.

Basketbolu yaratıcıydı. Güzel oynuyordu.  Lakers'ın şampiyonluklarında en önemli faktördü. 

Basketbol neden oynanır? İçeriksiz olarak bakıldığında basketbol sınırlı alanları içinde oynanan pota koruma sporu. Her sporda olduğu güçlendirilmiş ve kararları kolaylıkla değişmeyen hakemler var. Bu anlamda sınırlar çok. Bir oyuncu sürekli olarak sahada kalmak isteyecektir. Hele bir profesyonel sporcu ise sahada kalması kazancını da etkileyeceği için daha da önem arzedecektir. Sakatlanmamak için sürekli olarak antrenman yapmak ve güçlü kalmaya çalışması da, süreci biraz daha zorlaştıracaktır. Sürekli olarak oyunda ve sahada kalmak ve oynamak için sarfedilen emekler. Böylece profesyonel bir oyuncu hayatının 24 saatini, bedenini, hatta ruhunu basketbola adyacaktır.

Sınırlar, hakem, sözünü dinlemek zorunda olduğu koç, iyi oynadığında alkışlayan, kötü oynadığında ise kızan taraftar. Basketbol oyuncusu olmak diğer sporlarda olduğu gibi zor. 

Kobe Bryant ise hayatı boyunca sahada olmak istemişti. Ancak basketbolu biraktığında sınırlardan, çizgilerden, koçtan kurtulmak istiyordu. O yüzden iki saatlik bir yere çizgili bir yoldan arabasıyla gitmek yerine helikopterle çok kısa bir zamanda gitmek istemesi ise sınırlardan kurtulmak istemesiydi. Helikopteri taksi gibi kullandığı söyleniyor. 

Hayatı boyunca sınırlar içinde kalmaya çalışan kişi sınırlardan kurtulmak isterken doğal bir sınırla, sisle karşılaştı. Pilota geri dön emri vermek yerine gideceği yere gitmeye çalışması sorun yaratmış olabilir. Her maçı sonuna kadar oynamak zorunda olduğu için hedefine ulaşmak zorundaydı. Yarım bırakamazdı.

Hayatı boyunca pistlerde kalmaya çalışan Micheal Schumacher sponsorları için film çekmek için noktalı çizgili karapiste dalmış ve düşmüştü. Kaskındaki kamera beynine hasar vermiş ve bitkisel hayata girmişti.

Bunun bize öğretmesi gereken şey sınırlardan kurtulmak isterken, kendimizi korumadığımızda zarar görebileceğimiz. Sınırları kendimizi koruyarak ötelemeye çalışmak ve zihinsel süreçlerde yaratıcılığımızı kullanmaya başlamak. Bunu yapmadığımızda istemediğimiz sonuçları yaşamak zorunda kalabiliriz. Yaşadığımız ve yaşattığımız üzücü sonuçları engelleyebiliriz, belki de.

Hayat ve yaşamakönemli ve değerli. Geçmişten getirdiğimiz ve yaşadığımız tecrübelerden oluşmuş stratejilerin neler olduğunu farketmek ve bunları değiştirmeye çalışmak önemli. Yoksa değişimin gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor. Yaşadıklarımız, en küçük yaştan, şu ana kadar yaşadıklarımız farkında olmadan bizi etkiliyor ve farkında olunmayan stratejiler oluşturuyor. Önemli olan bu stratejilerin farkında varmak. İyi hissederek temiz bir zihinle kendi kararlarımızla yaşamaya devam etmek.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

İİlgili Linkler:

Mehmet Şanlı, Basketbol ve Profesyoneller

Mehmet Kuşman, Urartuca Dili ve Yalnızlık

Recep Yazıcıoğlu NLP ve Bağlantılar

Hannibal ve Zihinsel Detoks

Zihinsel Detoks Kavramı ve Programı

 

TOP