Tenis, Duygular ve NLP

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Tenissever NLPNeuro Linguistik Programming  NLP duyular, duygular, kullanılan dil ve davranışlar arasındaki bağlantıları anlamamızı ve bunlar içinde varolan bağlantıları farketmemizi sağlar. 

Avustralya Açık Tenis Turnuvası AusOpen oynanan maçlar bu konuda detaylı bilgiler almamızı sağlayan güzel bir örnek oldu. Zira burada oyuncuların, seyircilerin ve oyuncu localarında olan antrenörler ve ailelerin durumu incelenmeye değer.

Turnuvayı beş setlik bir maçtan sonra Djokovic sekizinci kez kazandı.  Tarihi bir sonuç elde etti. Teniste Big Three olarak adlandırılan Federer, Nadal, Djokovic katıldıkları Grand Slam Turnuvalarının çoğunu kazanarak, şampiyonluklardan elde edilen gelirlerin çoğunu kazanıyorlar. 

Oyuncuların kort içinde inanılmaz bir yalnızlıkları var. Bu yüzden gözleri hep kendi antrenör-ailelerin oturduğu localarında. Sürekli olarak onlarla iletişim halindeler. Zira maçı kazanmaları durumunda aile ve antrenörler önemli bir kazanç elde edecekler. Oyuncu maçı kaybederse onlar da kaybedecekler.  Bu yüzden sahadaki oyuncudan çok daha fazla gerginliği oturdukları loca da yaşıyorlar.  

Teniste son zamanlarda toplumlarda olduğu gibi milliyetçilik akımları yayılıyor. Oyuncu olduğu ülkenin seyircileri maçı sonuna kadar destekliyorlar. Ancak genel olarak seyredenler maç sonunda kim kazanırsa onu alkışlamaya devam edeceklerdir. Bu biraz da eski Roma'da olduğu gibi gladyatör sporu haline dönüşmüş durumda. Maçı kaybeden o turnuva için ölmüş olurken, kazanan ise canlı kalmaya devam ediyor.  Fikstüre baktığımızda Grand Slamlerde tek kategorilere 128 kişi katılıyor, 127 maç yapılıyor ve 127 tane mağlup oyuncu var. Şampiyon oyuncu tek olarak 6 maçı kazanmış durumda. Bu açıdan sert bir spor tenis. Kaybetmemek için oynayanlar kaybediyorlar. Kazanmak için oynayanlar da kaybediyor. 2 seti alıp maçı kazandım diyenler de kaybediyor. Bu yüzden teniste kaybetmeyi önemsememek gerekiyor.

Dominic Thiem ilk seti verdikten sonra, sonraki iki seti alınca maçı kazanıyorum diye düşündüğü için kaybetmiş oldu. Uzayan maçlar, maç tecrübesi fazla olan ve maçı 2-2 ye getiren Djokovic için son set oldukça rahat geçti ve maçı kazandı. Gerilim altında kırılmamak mental süreçlerle ve NLP ile ile ilgili.  Turnuvadaki her maçın duygusal olarak yönetilmesi gerekiyor. Final maçı, yarı final maçı veya ilk tur maçı farklı oynanabilir. Ama kazanmayı kaybetmeyi düşünmeden oynamak en güzeli.

Djokovic bunun maçtan sonra verdiği röportajda, "sadece oynadım" sözleri ile açıkladı.

Başka içeriklerde olduğu gibi teniste de düşünmeden oynamak ve içeriksiz düşünebilmek önemli. Teniste bir çok içerik ve değişken olmasına rağmen içeriksiz olarak "saha koruma sporu". Sahasını koruyan ve gerektiğinde hücum edebilen maçı kazanacaktır. Bu konu ise başka bir yazının konusu.

Teniste duygularınızı yönetebilmek için NLP tekniklerini ve zihinsel süreçlerin nasıl çalıştığını farketmek performansı arttıracaktır.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

İlgili Linkler:

NLP ve Profesyonel Tenis

Tenis ve Çağla Büyükakçay

Tenis Topları

https://www.facebook.com/groups/tsever/ Tenissever Grubu

https://www.facebook.com/cengiz.eren

https://www.instagram.com/cengiz_eren/?hl=tr

 

 

 

 

 

TOP