NLP, Linguistik ve Dil Yanlışlıkları

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

NLP Dil KullanımıNLP ve Dil Kullanımı

Dil insan Hayatında önemli bir araç. Hele kişi uzmansa  dili daha da dikkatli kullanmalı. NLP bilen ve bildiğini söyleyen bir kişinin sitesinde yazılan yazıları okuduğunuzda hayret içinde kalmamak mümkün değil. Tehlike bu açıdan çok büyük sayılabilir. Dili bilmeden koç, yaşama koçu ya kişisel gelişim uzmanı olmak bir işe yaramayacaktır. Linki verilen kişinin kendi zihnini henüz arınmış olmadığını göstermektedir. Kendi zihni arınmadan başkalarının zihnini arındırmaya çalışmak, sorunların tekrar etmesini sağlayacak, değişimi ortaya çıkarmayacaktır.

İCF PCC koçu NLP Uzmanı olan kişi Zihinsel arınma sayfasında aşağıda yazılanları yazmış veya yazdırmış. http://www.arzubiyiklioglu.com/nlp/nlp-ile-zihinsel-arinma/

Yazının aşağıdaki kısmını inceleyelim.

NLP bizim duygularımız, duyularımız, konuşmalarımız ve davranışlarımızın arasındaki bağlantıyı keşfetmemizi sağlayan tekniklerden oluşur. Hayatımızın neden böyle olduğunu hızlı bir şekilde anlamamızı ve kurtulmak istediklerimizle sahip olmak istediklerimizin yerini kalıcı olarak değiştirmemizi sağlar.

Mutlu olmayı seçebiliriz, zihnimizdeki zehirli düşünceleri, bizi güçsüzleştiren inançları temizleyerek zihinsel bir arınma yoluna girebiliriz. Eğer kendimizi mutlu hissetmek istersek bunu başarmayı öğrenebiliriz, tıpkı mutsuz ve depresif hissetmeyi öğrendiğimiz gibi.

şimdi kendinize sorabilirsiniz "Ben gerçekten neyi öğrenmek istiyorum ve gerçekten neye inanmak istiyorum?"

Bold Harflerle yazılanlara baktığımızda:

Keşfetmek: Keşif kelimesi TDK sitesinde "varolduğu bilinmeyen bir şeyi bulmak" şeklinde ifade ediliyor. NLP ise keşfetmemizi değil anlamamızı sağlıyor.

Mutlu Olmayı seçmek: Herkes mutlu olmak istiyor ama bunu seçmeye çalışmak kuantumcu (niyetisyen) bir söylem olmuş. Pozitif düşünelim pozitif olsun mesajı bu şekilde aktarılırken, bununpek fazla işe yaramadığı söylenmemiş.

Zehirli düşünceler: Bu metafor ise çok yanlış kullanılmış. Kişi düşüncelerinin zehirli olduğunu düşünmeye başladığında kendisi de zehir olacak ya da öyle hissedecektir. Bir tarikat şeyhi bazı düşüncelerin zehirli olduğunu söyleyebilir ancak bunu bir ICF PCC ve NLP uzmanı söylüyorsa.....

Güçsüzleştiren inançlar: İnançların güçsüzleştirmesi dediğinizde bunun hangi inançlar olduğunu söylemediğinizde genelleme olarak algılanacak, kişi hangi inançlarının kendisini güçsüzleştirdiğini düşünürken, belki de bütün inançları için bunu düşündüğünde hayatı biraz daha zorlaşacaktır.

Başarmayı Öğrenebiliriz: Bu cümlenin söylenmesi ise bunu yazan kişinin başarıyı ne kadar önemsediğini göstermektedir. Çok başarılı olan ama kendisini değiştirmeyen bir çok insanın hayatlarını nasıl yönetemediğini biliyoruz.

Zihinsel arınma yoluna girebiliriz: Bu mesaj ise bana gelen yolun ne olduğunu biliyorsunuz ve beni arayın gibi subliminal bir mesajı içermektedir. Değişim bir yol değil hayatı yönetme biçimidir.

Mutsuz ve Depresif hissetmek: Bu iki kelime ile tanımlanan durum birbirine bağlı değildir. Ancak Mutsuz ve Depresif hissetmenin öğrenilmesi ise, farkında olunmayan bir sonuçtur. Böylece tanımı yapılan durumdan sonra kişi kendisinin nasıl hissettiğini sorgulayacaktır. Depresif tabiri psikolojide bir tanım olmasına rağmen, mutsuzluk kelime bir nominalizasyondur.  Birbiri ile bir bağlantısı yoktur.

Ben gerçekten neyi öğrenmek istiyorum ve gerçekten neye inanmak istiyorum : Bu cümle olsa olsa ICF PCC cümlesidir. Koçlukta doğru sormayi öğrendiğini ifade etmek isterken, kullanılan iki adet gerçekten kelimesi değişmek yerine inanmak ve öğrenmek arasına sıkıştırılmayı sağlamaktadır. Bu anlamda bir etkisi olmayacağı söylenebilir.

Böylece Zihinsel arınma konusunda bilgi aktarılmaya çalışırken, birkaç cümle içinde bu kadar hatanın yapılmış olması, kişinin dil konusu üzerinde bilgisinin eksik olduğunu, dilin gramatik, pragmatik, semantik yapısını bilmediğini söyleyebiliriz. Bunu yazan kişi eğer kendisi değilse, yayınlamadan önce okumadığını anlatacaktır.

Arzu Bıyıklıoğlu

Zihinsel Arınma yazısının başındaki bu fotoğraf ise,sonunda  kafamızda ampul yanması gerektiğini göstermesi açısından ilginçtir. Politik bir bilgi olabileceğinden bu konuda bir yorum yapmayı size bırakıyorum.

Bilgilerinize Sunarım.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

İlgili Linkler:

 

TOP