NLP Eğitimi ve Eğitim Merkezi

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

NLP Eğitimi

NLP Eğitimi gerçekten önemli. Zira duyular, duygular ve kullanılan dil arasındaki bağlantıların nasıl oluştuğunu ve burada oluşan programların nasıl işlediğini bize gösterebiliyor.

Bugün kullanılan sunum tekniklerinde, politikada, reklamlarda NLP teknikleri yoğun şekilde kullanılıyor. Pazarlamada ise Neuro Marketing adı verilen yapı da NLP tekniklerinin ve bilgilerinin bir başka alanda kullanımına örnek sayılabilir. Tiyatroda, dizilerde, yazılarda da NLP tekniklerini bulabilmek mümkün. Bazı kişiler bilerek, bazı kişiler ise farkında olmadan ve bilerek  bu teknikleri uyguluyor.

Neden NLP Eğitimi?

NLP eğitimi almak iki açıdan önemli.  Birincisi bu teknikleri kullanarak istediğimiz mesajları karşı tarafa aktarabilir ve istenen sonucu sağlayabiliriz. Ancak burada insanları manipüle etmek için bu teknikler kullanıldığında istenen sonuç kısa bir süre sonra ortaya çıkmayacak ve kişiler manipüle edildiğini anlayacaklardır. İkincisi ise aktarılan bilgilerin ne olduğunu farkedebilmemizi sağlamak için NLP Bilgileri ve teknikleri öğrenilmelidir.

 NLP Dil ve Linguistik

Duygular önemli ancak duygular kadar dil kullanımı da önemli. Çoğu NLP eğitimlerinde NLP eğitimi verdiklerini söyleyen kişiler dil kullanımının öneminden haberdar olmadıkları için, bol miktarda metafor ve dış dil kullanabilmektedir.  Metafor kullanımı anlatılmak istenen bir durumu açık olarak anlatmak yerine bir cisim veya durum kullanarak anlatılmasıdır. Atın Ölümü Arpadan Olsun cümlesi metafor içermekmektedir.  Neden çok içiyorsun sorusuna sana ne cevabı veremeyen kişi yukarıdaki cümleyi kullanmaktadır. Ancak farkedilmesi gereken bu cümleyi kullanan kişi kendisini at olarak ifade ettiği için hayatında da sırtına binen bir sürücüye hep ihtiyaç duyacaktır.

Dış Dil (external language) ve NLP

Dış Dil ise başkalarının söylediği sözlerin kullanılmasıdır.  Diş dil ile aktarılan bilgilerde bunun ilk söyleyen insanın zihnindeki kalıplar ve virüs diyebileceğimiz yapı zihnimize aktarılmakta ve bizi farkında olmadan etkilemektedir.  Düşünüyorum öyleyse varım cümlesini doğru kabul ettiğimiz anda bizde varolmak için düşünmeye başlamamız kaçınılmaz olacaktır. Halbuki bunun söyleyenin bir düşünür olduğu hiç aklımıza gelmemektedir.  Zira söyleyen düşünür düşünmek, yazmak ve bilgi üretmek zorundadır. Bunu yapmadığı zaman varoluşu etkilenecektir. Biz düşünür olmayıp düşünmeye başladığımızda harekete geçmemiz zorlaşacak ve daha kolay yonetilmeye başlamamız mümkün olacaktır. O zaman bu dış dili değiştirmemiz yerinde olur. Gülüyorum öyleyse varım, çalışıyorum öyleyse varım gibi. Bu değiştirdiğimizde düşünürün sınırlamasında içeriğinden kurtulmuş olmamız, yaratıcılığımızı arttıracak ve harekete geçmemiz kolaylaşacaktır.

NLP Eğitimi Ne Vermelidir?

NLP Eğitimi alan bir kişi hem kendi davranışlarını ve hem de başkasının davranışlarında varolan programı farketmeli ve en önemlisi onun dil ile aktardıklarının altında yatan anlamları da anlayabilmelidir.  Bu da hem zihinsel süreçler ve hem de Lİnguistik biliminin Gramatik, pragmatik ve semantik dalları ile bilgi sahibi olmasını gerektirmektedir. Bu yüzden NLP alan bir kişi hem yaşanan tecrübeleri ve hem de kendisine aktarılan bilgileri "İÇERİKSİZ" olarak kavrayabilmeli ve bilgiye karşı yorum yapabilmelidir. Buna bilgiye karşı tavır koymak diyebiliriz.

NLP Eğitimi hem sizhinsel süreçlerde ve hem de bilgi düzeyinde bir tavır ortaya çıkarabilmelidir. Aktarılan bilgilerle ortaya bir tavır çıkmıyorsa,  sorun bilgi aktarılan kişide değil, bilgi aktaran bu konuda NLP uzmanı olduğunu söyleyen kişidedir. Bugün çok sayıda kişi bilinçaltı temizliği, neuro-fomat, EFT, Reiki, ODM (ödeme modeli),geçmiş yaşam terapisi, aile dizimi ve benzeri çok sayıda eğitimler verdiği halde kişiler yaşadıkları sorundan kurtulamamakta ve kendi sorunlarının daha büyük olduğunu düşünerek sorunlarının  büyümesini sağlamaktadır.

O zaman kısaca ifade etmek gerekirse NLP Eğitimi bir tavır ortaya çıkarmalı ve kişinin kendi kararları ile hayatını yönetmeye başlamasını sağlamalıdır. Değişimin çok kısa zamanda ortaya çıkmadığı bir eğitim NLP Eğitimi değildir, diyebiliriz.Bunun sağlamıyorsa, kabul edin, affedin, geride bırakın gibi bilgiler hem NLP Eğitimi değildir ve hem de bir işe yaramamaktadır.

NLP eğitimi kişisel özgürlüğü arttırması kadar kişinin kendisini korumasını sağlayabilecek, HAYIR demek ve KARAR vermeyi de aktarabilmelidir. Kişinin hayatında yaşadığı sorunların temelinde karar verememesi olduğunu görmekteyiz.  NLP eğitimlerinde aktarılan bilgiler davranışlara aktarılmadığında da pek bir işe yaramamaktadır.  Arşimet kanununu bilen ve denizde boğulan insanlar bilgiyi davranışlarına aktaramadıkları ve korktukları için boğulmaktadır.  Fizik bilimini öğrenen ama gaza acımasızsa basan insanların kolaylıkla trafik kazası yaptıkları gibi.

Davranışlara aktaramadığımız bilgileri öğrenmemize gerek yok. 

NLP Eğitimleri bilginin davranışlara aktarılması kadar yaşanan tecrübelerde ortaya çıkan ve farkında olmadan kullanılan stratejilerin ne olduğunu da göstermelidir.  Bu ise yukarıda ifade edildiği gibi, İÇERİKSİZ düşünebilmekle mümkündür.

NLP konusundaki bilgi ve Teknikleri öğrenebilmek, davranışlarınıza aktararak kullanabilmek için NLP Brainginering NLP Eğitim merkezimizi arayabilirsiniz.

Tedavi için doktora, değişim için bize gidebilirsiniz.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

İlgili Linkler:

 

TOP