Mehmet Şanlı, Basketbol ve Profesyoneller

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Basketbolcu Mehmet Şanlı'ya Ne Oldu?

Haberlerde okuyoruz. Basketbolcu Mehmet Şanlı Amerika'ya gidip basketbol oynamak için hava alanında yaşıyor. Hergün kendisine gelen bileti sorup, gelmediğini öğrenince hava alanında kalmaya ve yaşamaya  devam ediyor. Hanerlerden öğrenizyoruz. Anlatılanlar ise aslında Metmet Şanlı'nın hayatının neden böyle olduğunu anlatıyor.

Anlatılanlara bakalım.

ANNESİ ÖLMÜŞ, BABASI İSTEMİYOR
Mehmet Şanlı’nın babası ve kardeşinin kendisini istemediği biliniyor. Dayı Cihan Altın, Mehmet’in annesi Aynur Altın’ı kaybedişini şu sözlerle anlatıyor: “Ablamla Mehmet’in babası ayrıldıktan sonra Mehmet, babasının yanında kalıyordu. Ablam Bodrum’daydı. Babası, ‘Ben bu çocuğu zaptedemiyorum, seni istiyor’ deyip ablamı çağırmış. Ablam da yağmurlu bir günde Mehmet’i almaya gelirken Buca’da trafik kazası yapıp 8 takla attı ve olay yerinde vefat etti.”

Annesi ve babası ayrılan Şanlı annesi tarafından terkedilmesi ve daha sonra babasının istememesi ile stratejilerini değiştirecektir. Çünkü kendisi
istenmeyen bir çocuk haline gelecek ve kendisini sürekli olarak istetmeye çalışacaktır. O yüzden de San Fransisco'dan gelen haberi beklemeye devam edecektir.Tabii annesinin ani ölümü onun üzerinde sarsıcı bir etki yaratacak ve hayata tutunmak için bir şeylere bağlanmaya çalışacaktır. Bunun yarattiığı sonuç ise kaybetmemek için kazanmamak gibi bir stratejiyi onun hayatına taşıyacaktır.

Mehmet Sezer

Nilüfer Belediyespor'u Mehmet Sezer'in cümleleri de ilginç " “Mehmet bize geldiğinde oynamıyordu. İnsani olarak sahip çıkmak için takıma aldık. Çünkü basketbol için büyük bir değerdi. Fakat oyun anlamında beklentimiz yoktu; oynatmayacağımı bile bile aldım.
Tesisin ve ortamın Mehmet için tedavi edici olacağını düşündük” dedi.

Yarışmacı bir sporun tedavi edici bir etkisi olacağını düşünmek önemli bir hata sayılabilir. Zira kazanmak üzerine organize edilen bir sporda,
sporcu hem kendisini istetmeye çalışacak ama aynı zamanda kaybetmekten çok korktuğu için oyunlarda istediği performansı gösteremeyecektir.
Bunu yapabilmek için ise neler olduğunu diğer cümleler anlatıyor.

Mehmet Sezer Devam ediyor "Sezer o dönemde de Mehmet Şanlı’nın takıntıları olduğunu anlatıyor. “‘Kalbim sıkışıyor’ dedi, hocalarla görüşüldü. Kalbine dair sorun olmadığını anlattıktan bir süre sonra ‘Burnumda sorun var, nefes alamıyorum, performansımı gösteremiyorum’ dedi” diyen Sezer, bu süreç sonrası Mehmet’i sahaya sürmeye çalışmış, birkaç maçta da oynatmış.

Kendisini istetmeye çalışan Mehmet Şanlı sadece bazı oyunlarda yer alıyorsa, yeniden istenmeyen olduğu aklına gelecek ve yukarıda anlatılan sorunlar ortaya çıkabilecektir. Aynı zamanda de Mehmet Sezer'in kendisinin bir değer olduğuna inanması ve ona NBA'de oynamalısın cümleleri, kendisini kötü hisseden bir gencinkendisini ispat etmeye çalışmasına yol açacaktır.

“Mehmet Okur’la da çalıştım. Mehmet Şanlı onun sadece bir kademe altıdır, Allah vergisi büyük bir yetenek. Boyu sebebiyle pota altında 5 numara oynasa da orta mesafeden şutunun yüzdesi yüksek olan, boyuna göre şaşırtıcı derecede atletik bir oyuncu. Öylesine çok kez ‘Sen NBA’de oynamalısın’ dendi ki, bugün San Francisco takıntısı da bundan.”

Bu cümleler yetenekli bir sporcuya gerekli hazırlıklar yapılmadan söylenmesi ile bunun bir takıntı haline gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Önce annesi sonra babası tarafından istenmeyen sporcu kendisini istetebilecek tek yol olarak basketbolcu olmaya çalışacaktır.

Çağlar Çoşkun

Haberde 16 yaşından beri manajerliğin yapan Çağlar Çoskun 'un söyledikleri de çok ilginç sayılabilir.
Mehmet Şanlı profesyonel kariyerine başladığından beri menajer Çağlar Coşkun ve ekibiyle çalışıyor. Coşkun, Mehmet’in durumunda bir ihmalleri olduğunu kabul etmiyor: “Vicdani duyarlılık gösterdiğimiz için 16 yaşından beri Mehmet’i yalnız bırakmadık. Küçük yaşta yetim kalmış bir çocuk, babasının da ilgili biri olduğunu söyleyemeyiz. Bizimki menajerlikten çok ağabeylik gibi, aramızda resmi anlaşma bile yok.”

Menajerlik ve ağabeylik arasında kurulan bağlantı ile aslında ilşkilerinin profesyonel olmadığını söyleyebiliriz. Zira transfer olursa paramızı alaırı olmazsa ağabeylik yapmış oluruz gibi bir söylem menajerinde profesyonel olmadığını göstermektedir.

Buradan anlaşılması gereken önemli konu öenmli bir yetenek olan Mehmet Şanlı'nın önce annesi sonra babası ve daha sonra da basketbol profesyonellerinin kendisine verdiği zarardir. Oyuncunun ne hissettiğini bilmedikleri gibi onu doğru şekilde yönelendirmeyerek zihinsel süreçlerine zarar vermiş olabilirler.

Basketbol gibi kazanmak ve kaybetmek üzerine kurulu sert bir sporun, zihninde böyle etkiler taşıyan birinin, bu etkilerden kurtulmadan kendisi iel çalışmaya başlamakve sonra da ondan birşeyler beklemek tabii ki çok anlamlı değildir. Biraz NLP Teknikleri ve bilgilerini bilseler ve kullanabilselerdi, çok daha farklı bir sonuç ortaya çıkabilirdi.

Kendisini babasına, ailesine, antrenörüne, menajerine ispat etmeye ve hatta istetmeye çalışarak istediklerini gerçekleştirmesi çok zor olacak, San Fransisco'ya gitse bilebu sorunları yaşamaya devam edecektir.

Menajer Çoşkun'un diper sporcular hakkında söyledikleri daha da ilginç "Coşkun ayrıca, Mehmet Şanlı’nın temel sorununun ilaçlarını almaması olduğunu ekledi: “Daha küçük yaşta perdelerin açılmasını istemez, boyu uzamaz korkusuyla yerden ağır bir cisim kaldırmayı reddederdi. Mehmet’e söylendiği gibi şizofren değil, psikoz teşhisi konuldu. Sorunu da ilaçlarını almaması. Mehmet durumunda sporcular var, ilaçlarını alarak hayatlarını rahatlıkla sürdürüyorlar. Fakat Mehmet, ‘Beni bu ilaçlarla öldürmek istiyorlar’ iddiasında bulunup tedaviyi reddediyor.”

Mehmet durumunda olan sporcuların kimler olduğunu merak etmemiz normal sayılmalıdır.

Değişim ve Zihinsel Detoks

Mehmet Şanlı ise gerçekten sadece kendisi için basketbol oynamak istiyorsa önemli bir değişim yaşamalı ve kendi kararlarını verir hale gelmelidir.Diğer profesyonellere söylenecek şey ise, sadece gaza getirmeyi bilmeni bir işe yaramadığı gibi, farklı çalışan zihinlerde bu gibi sonuçlara yol açacağını öğrenmeleri yerinde olur. İyilik yapmaya çalışırken ortaya çıkan sonuç gerçekten acı ve havaalanında ve eşikte kalan bir sporcu bu şekilde heba edilmiş olabilir.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

 İlgili Linkler:

 

 

TOP