Pitonism

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

piton yılanıNLP Teknikleri açısından Piton yılanı ve kavram olarak Pitonism

Doğadan bir davranış modeli. Pitonism.

Piton bir yılan cinsi. Asya Afrika ve Avustralya'da yaşadığı söyleniyor.Ağaç Pitonu, Burma pitonu,Pakize Pitonu, Avustralya Pitonu,Kaya Pitonu, Çimen Pitonu, Kaplan Pitonu cinsleri olduğu yazılı Wikipedia piton sayfasında. 30 santimetreden, 9 metreye kadar değişen boylarda olabiliyor.

Pitonun kendisini savunması da ilginç. Sarıldığı hayvanı nefes alamaz hale getirip boğuyor, kemiklerini kırıyor ve sonra bütün olarak yutuyor. Tavşan,tavuk benzeri hayvanları hatta antilopları bile sarılarak nefes almasını engelleyip öldürüyor, büyüklüğüne bağlı olarak. Bütün olarak yutabildiği hayvanları uzunca bir sürede sindiriyor. Bu sırada hareketsiz kaldığını söyleyebiliriz.

Hem insan davranışlarında, hem de kurum satınalmalarında Piton davranışını inceleyebiliriz.

Bu model davranışları bazı ailelerde, bazı kadınlarda ve özellikle bazı annelerde görebiliriz. Sevgilisinin veya eşinin herşeyini organize eden kadın, bir müddet sonra kendisine herşeyi ile bağlanmış birini yaratmış olacaktır. Ancak bunları yaparken çok da yorulacaktır. Kendi kararları ile hareket edemez hale gelen kişiler kendilerini pitonun yiyeceğini havasız bıraktığı gibi, sıkışmış hissedeceklerdir.

Doğal olarak çocuklarına da benzer davranış modelini gösteren anne oyunları ile okulları ile ilgilenmeye başalayacak ve bir müddet sonra bütün kararları kendisi verdiği için onları karar veremez hale getirecektir. Bunu ileriki yaşlarda ben aslında mühendis olmak istiyordum ama annemin isteği ile doktor oldum diyebilecektir.

Bu çocuklara sindirilmiş çocuklar da diyebiliriz. Elinden çok fazla şey gelmeyen, karar verebilmek için bir başkasına ihtiyaç duyan, kendisine alıştığı modelde davranan birilerine ihtiyaç duyan kişiler ortaya çıkacaktır. Sindirella masalındaki kızında sindirilmiş olduğunu söyleyebiliriz. Üvey annesi ve kardeşleri tarafından sindirilen Sindirella, prensin bulduğu ayakkabı ile onun kontroluna girmektedir.

Burada bir yorum yapmak yerinde olur. Masalı yazan kişinin babasının mesleğinin ayakkabıcı olması gerekir, ya da ayak fetişisti. Zira Sindirella'yı kaşından, gözünden, sesinden, görünüşünden değil ayağından bulmaya çalışmaktadır. Belki de makyajın kadınları çok değiştirdiğine inanmaktadır, yazar. Hangisi doğru bilinmez ama bu masal yüzünden kadınların ayakkabıya düşkünlüğü artmış olabilir.

Kurum birleşmelerinde de bu model davranışı görebiliriz. Küçük şirket, büyük şirketi aldığında doğal olarak büyük şirketi sindirmesi gerekmektedir. Yapı Kredi KoçBank birleşmesi bu duruma örnek verilebilir. Koçbank, Yapı Kredi'yi yutarken çok kendi standardlarını kabul ettirmeye çalışır. Bu sebeple çok sayıda kaliteli Yapı Kredi personelini de kaybetmiştir. Yöneticiler Vada karakterini bile geride bırakmak istemiş, ancak zihinlerden çıkarılmadığını görünce yeniden kullanmaya başlamıştır.

Yukarıda örneği verilen kişisel ve kurumsal davranış modeline ortaya çıkan benzerliklerden dolayı "Pitonism" diyebiliriz.

Kişisel seviyede karşı iletişimde olduğu kişiyi hareket edemez halde birakmak ve daha sonra onu bağlamak ya da bir kenara atmak Pitonism'in esaslarından biri olabilir.

Kurumsal seviyede ise, alınmak istenen kurumun sermaye piyasası ve müşterilerini kullanarak değerinin düşürülmesi, daha sonra da alınması Pitonism' örnek olarak verilebilir. Tıpkı sarma harekatına başlamak, sıkmak ve sonra nefessiz bırakıp onu toptan ele geçirmek.

Bu yazıyı okuyan siz, Pitonizm hakkında neler düşündüğünüzü yazabilirsiniz. Bu şekilde kavrama önemli bir katkınız olacaktır. Şimdiden teşekkür.

Copyrigth 2013 : Pitonism kavramı ve makalesi tescillidir. Cengiz Eren tarafından tescil edilmiştir.  İzin alınarak kullanılabilir.

Cengiz Eren

NLP Uzmanı Ve Eğitmeni

http://www.erenlp.com

 

TOP