Anestezi, Ameliyat Sonrası Yaşananlar
- Son Güncelleme: Pazartesi, 05 Şubat 2018 16:28
- Cengiz EREN tarafından yazıldı.
- Gösterim: 12089
Anestezi
Türk Dil Kurumu sözlüğünde Anestezi karşılığında sunlar yazıyor.
Anestezi : "isim, tıp" Canlı vücudunun tümünde veya bir bölgesinde ağrı, ısı, ışık ve dokunma gibi tüm duyuların ortadan kaldırılması, duyu yitimi
Genellikle nefes alma yolu veya damardan verilen sıvlıarla ortaya çıkan bu durum ameliyatlarda kullanılmakta. Böylece kişinin ameliyat sırasında acı çekmesi engellenirken, hareketsiz kalması da sağlanıyor.
Yaşanan bu durum sırasında kişi farkında olmadığı süreçleri yaşayacak ve sonrasında her ameliyat olan insanda olmasa da bazılarında veya bir çoğunda önemli değişimler ortaya çıkacaktır.
Narkoz Almak
Farkındalık ve farkında olduğumuz aklımız anestezi alındığında etkisini yitirmekte ve duyu organları tamamen kapanmaktadır. Derinlemesine uyutma diyebileceğimiz bu durumda kişi kendisini tamamen kaybetmektedir..
Kişi ameliyat etkisinden çıkarken bir çok farklı tepkiyi göstermekte, gülenler,, ağlayanlar, bağırıp çağıranlar olabilmektedir.. Ameliyat olmak insan hayatında önemli bir durumlardan biridir. Burada yaşanan korkular ameliyat başlamadan ve uyutulaana kadar olan sürede şiddetlenmekte ve daha sonra ise uyumaya başlamaktadır. Bu sırada kişi hayatını gözlerinin önünmden filme şeridi gibi geçirebilir.
Hem bu korkular ve hem uyutulma süreci ile ameliyat süresinin uzunluğu etkilerin farklı olmasını sağlayacaktır. İşte hem bu korkulardan ve ameliyattaki uyutulma sürecinde kişinin farkında olduğu aklı devre dışı kalmakta, farkındalığı tamamen kapanmaktadır.
Ameliyat Sonrası
Ameliyat sonrası kendine gelmeye başladığında ise geçmişte yaşadığı tecrübelere ait duygular yüzeye taşınacak ve kişiyi etkileyecektir. Her kişi özelinde kişinin geçmişte yaşadığı ne kadar çok ve ne kadar kötü hissediyorsa uyanırken bu duygular da yüzeye taşınacaktır. Bu yüzden bazı insanların tepkilerinin neden sert ve farklı olduğunu anlayabiliyoruz.
Her insan geçmişte yaşadıkları tecrübelere göre ameliyat sonrası bir değişim yaşayabilirler. Bazılarında daha sert davranıuş modeli, bazılarında içe kapanma, bazılarında hayata farklı bakma gibi süreçler ortaya çıkacaktır. Yakın çevresi ile bu değişimden etkilenecek nasıl davranacaklarını bilemez hale gelecebileceklerdir.
Benzer süreçler kadınlarda doğum sürecinde yaşanabilir. Doğum sonrası depresyonu, post-natal sendrom adı ile adlandırılan durumların yaşanmasının sebebi de budur. Anestezi etkisi ile olsun veya normal doğum olsun yukarıdaki etkilere benzer etkiler görülebilir.
Anestezi ve kadınlarda doğum geçmişte yaşanan tecrübelerin kapaklarını açar, diyebiliriz. Böylece geçmişte yaşanan tecrübelere bağlı olarak anestezi insanları etkileyecektir. Çok kötü tecrübeleri olanlar, doğal olarak daha fazla etkilenecektir.
Narkozdan Çıkış ve Değişim
Değişimin ne ölçüde olacağını görmek en kolay şekilde anestezi etkisinden çıkarken görülebilecektir. Tepkile normalden farklı ise, özellikle gözyaşı var ise değişimin büyük olacağı söylenebilir. Ameliyat sürecinde kişi geçmişte yaşadığı bütün hayatı sorgulamakta, kendisi için birşey yapmamışsa kendisini çok kötü hissetmektedir. Değişimin ameliyatla değil, kişinin kendi kararı iile olması durumunda bu olmayacaktır.
NLP ve Zihinsel Detoks
Bu etkilerden kurtulabilmek için kişinin zihinsel detoks programına katılmak yararlı olabilir. Geçmişte yaşadığı tecrübelerin etkisinden kurtulmuş insanlar bu süreci çok daha rahat atlabilecektir.
İlave olarak bir mot daha düşülebilir. Yaşlı, yalnız ve zengin kişiler ameliyat sonrasında kendilerine bakan hemşirelerden birine aşık olabilir ve onunla evlenebilirler. Bunun nedenleri ise başka bir yazıda anlatılabilir..
Cengiz Eren
NLP Uzmanı ve Eğitmeni
Bu makale bilimsel bir makale değildir.. Sadece gözleme dayanmaktadır.
#ameliyat #anestezi #kişilikdeğişimi #cengizeren #değişim #nlp #nlpteknikleri #narkoz #anestezist