John Nash ve Eşi Trafik Kazasında Vefat Etti

Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

John Nash Akıl Oyunları Beatiful Mind John Nash. Akıl Oyunları filmi ile bütün dünyanın tanıdığı bir dahi. Oyun teorisi ile, matematikteki çözümleri ile şirketlere önemli katkılarda bulunmuş ve Nobel ödülü kazanmış bir kişi.

 

Çalıştığı düşünce kuruluşu Rand Corporation ve dünyanın önemli üniversitelerinde görev yapmış, çok sayıda kişiyi ve kuruluşu ve şirketi etkilemiş bir Matematikçi John Nash.

 

Akıl oyunları filminde hayatı anlatılırken önemli sahneler var, aklımda kalan. Yakalandığı düşünülen paranoya ve şizofreni tedavisi için o zamanlarda uygulanan elektroşok ve şeker komasına sokulması filmin önemli sahnelerinden.

Şeker hastası olan kişilerin şizofren olmadıkları düşünülürek yapılan bu uygulamalar çok acı verici olsa gerek. Vücuda kontrollu olarak yükseltilerek verilen şekerin ve yaşanacak şeker komasının şizofreniyi yok edeceği düşüncesi bunun uygulanmasını sağlıyor.

 

BBC Haberi şöyle

 

"John Nash, eşi Alicia ile 1957'de evlenmişti. O dönemde 'matematiğin yükselen yıldızı' olarak görülüyordu.

 

Ancak kısa süre sonra ağır şizofreni belirtileri göstermeye başlamıştı. John Nash, çevresindeki kırmızı kravatlı kişilerin Komünist casuslar olduğunu düşünmeye ve ülkeyi içten içe ele geçirmeye çalıştıklarına inanıyordu.

 

Ünlü matematikçi bu kaygılarını Washington'daki yetkililere yazdığı mektuplarda da dile getiriyordu.

 

Nash'in 'dengesiz' davranışları evliliğine de yansımış ve John - Alicia çifti 1962'de boşanmıştı.

 

Boşanma sonrasında da görüşmeye devam eden çift, John Nash'in tedavi ile durumunun iyiye gitmesi üzerine önce 1980'de tekrar birlikte yaşamaya başlamış, ardından da 2001'de tekrar evlenmişti."

 

John Nash

                                      1950 Yılında Princeton Mezunyetinde John Nash

 

Benzer zamanlarda saldırgan kişilerin düzeltilmesi için göz altından girilerek beynin belirli bölümlerinin hasara uğratılması da var ama neyseki bu John Nash'e uygulanmıyor. Buna LOBOTOMİ adı verilmiş durumda. Bu uygulamanın yapıldığı insanlar duygusuz bir hale geliyor ve sanki bir bitkiye dönüşüyor.

 

John Nash hakkında iki şey yazabilirim. Bunlardan bir tanesi McCarthy döneminde topluma aktarılan anti-kömünist düşünceler, normal insanların zihnine hiç hasar vermezken bir dahinin beyninde nasıl paranoya ve şizofreniye yol açtığıdır. Akıl oyunları filminden bunu anlamıştır. Dahi insanlar zihinlerinin ne kadar hızlı çalıştığını, bağlantıları nasıl kurduğunu farkedemekleri gibi, kendilerini korumadıkları zaman böyle sonuçlarla karşılaşaşabiliyorlar. John Nash'de kendisini McCarthy döneminin etkisinden koruyamadığını anlıyoruz.

 

Genel olarak şizofreni teşhisi konulan kişilerin zeka bağlantı kurma hizinin fazla olduğunu, algı seviyelerinin çok yüksek olduğunu görebiliriz. Bu kişiler kendilerini korumadıklarında böyle bir sonuçla karşılaşıyorlar. Teşhis konulduktan sonra hastalık olmasa bile bunu yaratabilecek bir zihin yapısına sahipler.

 

Filmin bir başka mesajı ise, dahi olursanız sorun yaşarsınız ve büyük acılar çekersiniz. Normal olun, rektör olun, dekan olun, acı çekmeyin, tıpkı Forrest Gump gibi.

 

Matematiğe çok önemli katkılarda bulunan birinin yine bir matematik sonuca kurban gitmesi insanın içini acıtıyor ve şaşırtıyor. O gün Amerika'da birkaç milyonda bir olacak can kayıplı trafik kazasında hayatını yitirmesi de, istatistik ve matematik bir sonuç.

 

Şirketlerin büyümelerini sağlayan stratejileri ve teorileri oluşturmuş bir kişinin, normal bir kişi gibi trafik kazasında ölmesi bir çok kişi gibi beni de üzdü. Amerikan sisteminin ne kadar acımasız olduğunu da gösteren bir durum olarak görebiliriz, bu durumu.

 

Tıpkı kurucusu olduğu Apple'a kendisine CEO olma görevi teklif ettiği John Sculley'in yönetim kurulunu ikna etmesi ile görevinden alınan ve bilgisayarını bile almadan dışarı atılan Steve Jobs gibi.

 

Cengiz Eren

26.05 2015

 

Etiketler: John Nash, Alicia Nash, trafik kazası, dahi, şizofreni, paranoya

 

TOP